Tehnologija

Viši privredni sud (ne)će poništiti presudu protiv Unicredit banke

BANJALUKA –  Nakon što je Okružni privredni sud u Banjaluci donio presudu u korist preduzeća “Bitminer Factory” iz Gradiške u sporu sa banjalučkom “Unicredit bankom” u visini od 256 miliona maraka, predmet se nalazi na drugostepenom odlučivanju kod Višeg privrednog suda u Banjaluci.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Agencije

Predstavnici preduzeća iz Gradiške sumnjaju da se vrši pritisak na pravosuđe.

Iz preduzeća “Bitminer Factory” kojem je prema presudi Okružnog suda, banjalučka “Unicredit banka” nezakonito ugasila poslovni račun i time dovela do propasti projekat vrijedan više stotina miliona marka, tvrde da se intezivno vrše pritisci na Viši privredni sud da poništi ili preinači prvostepenu presudu.

 “Ono što mi znamo je da se vrše razni pritisci na različitim stranama, što na pravosuđe, što na nivou vlasti”, kazala je Nikolina Popadić iz ovog preduzeća.

Iz Višeg privrednog suda nisu odgovarali na pitanja BN-a da li je bilo pritisaka na rad suda niti kada će ovaj predmet doći na razmatranje.

Iz Ministarstva pravde nisu htjeli pred kameru BN televizije ali ističu kako su sudovi samostalni i nezavisni u okviru djelokruga svojih nadležnosti određenim zakonom.

Svaki pritisak na rad suda je nezakonit i niko ne smije uticati na nezavisnost i nepristrasnost u odlučivanju u predmetima. Shodno tome uvjereni smo da će sud u skladu sa zakonom voditi ovaj postupak”, kazali su oni.

U nezavisnost pravosuđa vjeruju i u “Bitminer Factoriju”, kao i u ispravnost prvostepene presude koja je bila u njihovu korist. Najavljuju nastavak pravne bitke.

Na nama je da vidimo šta možemo, ali ćemo iskoristiti sva pravna sredstva koja su u našim rukama da istrajemo do kraja jer apsolutno smo i dalje mišljenja, a i čvrstvo stojimo iza toga da je pravostepena presuda bila ispravna i da je sud donio ispravnu odluku i obrazložio je kako treba”, kazala je Popadićeva.

Zbog presude Okružnog privrednog suda i visine odštete od 250 miliona maraka, izvršni odbor Advokatske komore Republike Srpske je još u februaru ove godine donio odluku da iz predostrožnosti povuče sredstva koja su bila na računu “Unicredit banke”.

Neka sudovi rade svoj posao ali mislim da Advokatska komora ima pravo da u potpunosti raspolaže svojim sredstvima, i to je učinjeno iz predostrožnosti. Ne namjeravamo na bilo koji način da diskreditujemo ni jednu ni drugu stranu, ali ni položaj Advokatske komore i mislim da je ovaj potez najviše napravljen kako bi se sredstva zaštitila”, kazao je Dalibor Mrša, predsjednik komore.

Unicredit banka je 2018. godine je jednostrano odlučila da zatvori račun “Bitminer Factory” iz Gradiške pod izgovorom da se preduzeće bavilo trgovinom kriptovalutama.

Uslijedila je tužba koja je rezultirala presudom Okružnog privrednog suda od 30. decembra prošle godine teškom 256 miliona maraka na ime odštete zbog neposlovnog odnosa i nezakonitog zatvaranja poslovnog računa.    BN

Objava Viši privredni sud (ne)će poništiti presudu protiv Unicredit banke prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -