Tehnologija

Vlasnik propale FTX platforme pristao da bude izručen SAD

NASAU – Vlasnik propale kripto berze Sem Bankman Frid na saslušanju održanom početkom nedelje pristao je da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se suočio sa optužbama za prevaru, izjavili su u ponedeljak njegovi advokati.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Youtube print screen

Ovo se dogodilo samo nekoliko sati nakon što je jedan od njih saopštio sudiji na Bahamima da kripto milijarder nije spreman za odlazak u SAD.

Nakon saslušanja, Bankman Frid je vraćen u pritvor.

Osnivač propale platforme za trgovinu kriptovaluta FTX uhapšen je 12. decembra na Bahamima zbog “finansijskih prekršaja” za koje ga tereti tužilaštvo SAD.

Prošlog mjeseca FTX je podnio zahtjev za stečaj u SAD, zbog čega su novčana sredstva mnogih korisnika ostala zarobljena na ovoj kripto platformi.

Američki savezni tužioci u utorak su naveli da je Sam Bankman-Frid počinio prevaru i prekršio zakone o finansiranju političke kampanje, a osnivač FTX-a se suočava i sa nizom drugih optužbi američkih zakonodavaca, piše Blic, pozivajući se na Reuters.

U optužnici, tužioci su naveli da je Bankman Frid učestvovao u šemi za prevaru klijenata FTX platforme tako što je prisvajao njihove depozite i koristio ih za isplatu troškova i dugovanja, kao i za investiranje u ime Alameda Research, fonda koji je takođe u njegovom vlasništvu.

Iz tužilaštva navode i da je prevario zajmodavce u fondu Alameda tako što im je davao lažne i obmanjujuće informacije o stanju hedž fonda i pokušao da prikrije podatke o novcu koji je zaradio vršeći prevaru.

On se tereti za zavjeru i prevaru SAD, elektronsku prevaru, prevaru u vezi sa hartijama od vrednosti i pranje novca.

Početkom decembra Sem Bankman Frid se prvi put pojavio u javnosti otkako je ta berza doživela krah. On je insistirao na tome da “nikada nije pokušao da prevari ljude” i nekoliko puta je ponovio da nije znao kolika je šteta koju je napravio.

Na konferenciji koju je organizovao američki The New York Times, Bankman Frid je okrivio „ogromne propuste menadžmenta“ i „neuredno računovodstvo“ za kolaps njegove kompanije vredne 32 milijarde dolara.

Govoreći putem video-linka sa Bahama, gdje je bilo sjedište i njegove kripto mjenjačnice, SBF je rekao da nije „svjesno mešetario“, kao i da „nije znao šta se sve dešava“ u kompaniji.

Ipak, preuzeo je odgovornost za kolaps kripto berze, rekavši da je on, kao generalni direktor, pogriješio.

Objava Vlasnik propale FTX platforme pristao da bude izručen SAD prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -