Tehnologija

Xiaomi 13 serija – Osvanuli prvi detalji

Kompanija Xiaomi krajem prošle godine predstavila je Xiaomi 12 seriju, da bi na proljeće ove ona bila predstavljena i globalno. Iako je do predstavljanja njene nasljednice, Xiaomi 13 serije, ostalo još mnogo vremena, sada se pojavljuje prve informacije o njoj i to od strane poznatog leakera.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Digital Chat Station u posljednjih godinu-dvije nametnuo se kao poprilično pouzdan leaker u svijetu pametnih telefona. Iako će Xiaomi 13 serija stići vjerovatno tek krajem ove godine, on je sada podijelio neke specifikacije s kojima će se navodno pohvaliti Xiaomi 13 modeli.

Prije svega, on navodi da će Xiaomi 13 serija stići s podrškom za brzo punjenje od 100 W i bežično punjenje od 50 W. Tu se vjerovatno misli na Xiaomi 13 Pro, što će značiti da će to biti nazadovanje u odnosu na Xiaomi 12 Pro, koji ima podršku za brzo punjenje od 120 W.

Naprijed pomenuti leaker prenosi da će Xiaomi 13 Pro stići sa zakrivljenim ekranom 2K rezolucije, LTPO + E6 materijala. S druge strane, obični Xiaomi 13 navodno će imati ravni ekran FHD+ rezolucije, a oba će navodno imati rupicu u gornjem centralnom dijelu ekrana. Oba će imati stopu osvježavanja od 120 Hz.

Nadalje, leaker otkriva da će Xiaomi koristiti novi proces proizvodnje, što će navodno moći da okviri telefona budu još tanji. Navodi se da će kompanija koristiti COP proces pakovanja koji uključuje savijanje dijela ekrana kako bi se smanjili okviri. Xiaomi je ranije koristio ovaj proces tokom proizvodnje Xiaomi Civi 1S telefona.

Ono što je gotovo sigurno jeste da će Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro pokretati sljedeći Qualcommov flagship čip, koji će vjerovatno nositi naziv Snapdragon 8 Gen 2.

Objava Xiaomi 13 serija – Osvanuli prvi detalji prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -