Tehnologija

Zašto ne biste trebali dijeliti svoju Wi-Fi mrežu s drugima?

Komšija može upotrijebiti vašu mrežu kako bi skidao s torrenta filmove i serije ili kakav drugi ilegalni sadržaj. Pokrene li vlasnik navedenog sadržaja istragu, policija će počinitelja pronaći pomoću IP adrese. To ćete biti vi, a ne vaš komšija.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Postoji i prijetnja širenja zlonamjernog softvera putem zaraženih uređaja. Primjerice, odobrite pristup osobi od povjerenja, a ta se osoba ponaša neoprezno i pokupi virus bez da je toga svjesna. Spajanjem na vaš Wi-Fi dotični može omogućiti virusu daljnje širenje i ugrozu vaših uređaja.

Možete biti blokirani na nekim web odredištima i igrama. Upravo zbog toga što dijelite Wi-F s drugima. To možete i zaobići ako postavite svoj router tako da generira dinamičke IP adrese. Što je više korisnika na nekoj mreži, to je manja njezina propusnost i veće opterećenje. Pogotovo ako neko od korisnika često koristi streaming videa uživo i slično.

Korištenje drugih umreženih uređaja. Kada niste oprezni, moguće je da ćete pristupom Wi-Fi mreži omogućiti pristup i drugim uređajima koji ga koriste. Upravo zato uređaje koje ne želite dijeliti s drugima posebno zaštitite i stavite u privatnu mrežu. prneosi “n1“.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -