Tehnologija

Zatvaranje trodnevnog programerskog takmičenja – Hackathon

Tehnički klub Univerziteta “Džemal Bijedić” – BEST Mostar uspješno je organizovao programersko takmičenje Hackathon i Sajam zapošljavanja koje se održalo od 17. do 19. marta s ciljem pružanja prilike za zapošljavanje i praksu, i priliku za nova poznanstva, konekcije. (U cilju učenja i nagrađivanja znanja).

Zatvaranje trodnevnog događaja – Sajam zapošljavanja i Hackathon – pr / haber.ba

Svečano otvaranje događaja bilo je održano 17. marta u Intera Tehnološkom Parku u Mostaru, na kojem je prisustvovalo više od 100 učesnika. Prisutnima su se obratili Esmin Sabljić kao predsjednik organizacije BEST Mostar, glavna organizatorica događaja Amila Alikadić, izvršni direktor Intera Tehnološkog Parka Vedran Šimunović, te u ime našeg telekomunikacijskog partnera Telemach BH, obratila se Maja Tursunović direktorica Telemach fondacije, a Šejla Grcić, koordinator za odnose s javnošću za Sajam zapošljavanja i Hackathon i trenutni koordinator za ljudske resurse i mentorisanja, je moderirala.

Prvi dan događaja, Sajam zapošljavanja, imali ste priliku da upoznate 13 kompanija i organizacija, čiji su predstavnici na izloženim pultovima imali priliku da prezentuju njihov rad i da ponude učesnicima praksu ili posao.

U sklopu Sajma zapošljavanja, organizovano je sedam radionica za hard i soft skillove, na kojima su učesnici imali priliku da razgovaraju sa stručnjacima iz oblasti. Prva radionica “Trendovi na tržištu rada” koju će održati Selma Turulja-Borčak i Alma Hadžić u ime MojPosao.ba, zatim “Arduino radionica” gdje su učesnici imali priliku da se upoznaju sa Amerom Pašanbegović i Eminom Mešić iz BH Futures Foundation, treća radionica je “Outside of the box thinking” koju su održali predstavnici UniCredit Banke Draga Peko i Ivana Papac. Radionica “Pisanje CV-a” gdje je učesnike Adela Hadžić iz kompanije Mistral naučila o pravilnom načinu pisanja Cv-a i predstavljanja sebe kompanijama; uz Gorana Dodiga CFO Intera TP su imali priliku da nauče “Kako pokrenuti svoj startup”, a sa bivšim predsjednikom BEST-a Mostar i osnivačem QAcademy, Enesom Aleševićem su naučili malo više o QA uz radionicu “Automatizacija testova uz Cypress”. Na kraju dana se održala radionica “Job Lab – Vještine za budućnost” gdje su učesnici imali priliku da slušaju direktoricu Telemach fondacije Maju Tursunović.

U subotu 18. marta, sa početkom u sedam sati, zvanično je započeo takmičarski dio događaja – Hackathon. 89 takmičara iz cijele Bosne i Hercegovine, podijeljenih u 22 ekipe, su započeli da programiraju web aplikaciju na ovogodišnju temu – “Automatizacija: Smart Home”. Takmičari su imali 32 sata na raspolaganju da kreiraju web aplikaciju i prezentuju svoje rješenje problema.
U toku Hackathon-a naše učesnike su obilazili mentori, stučnjaci iz oblasti, koji su s njima provodili vrijeme i pomogli pri rješavanju problema. Ove godine imamo tim od sedam mentora: Emir Pajić, Berin Mujčinović, Miralem Avdić i Mirza Krzić u ime Meta Software.

Solutions, Damir Fermić i Lovro Vidović u ime kompanije Mistral i Adil Joldić u ime Fakulteta Informacionih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

“Biti mentor na jednom ovakvom događaju je izrazita čast i privilegija. Takmičari su pokazali zaista zavidan nivo znanja. Očekivao sam genijalne ideje i učesnici nisu razočarali. Ispunjavajući je osjećaj biti dio ove priče. Sve pohvale organizatorima i nadam se da će što više ovakvih događaja biti u budućnosti” rekao je Emir Pajić.

Stručni žiri je bio sačinjen od tri člana koji su imali za zadatak da pregledaju sve ideje, testiraju kodove i ocjene radove takmičara, a to su: Denis Mušić, profesor na Fakultetu Informacijskih tehnologija na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, Nebojša Jegdić, Software Developer u Port8, i Dinko Pehar, Software Engineer.

Na kraju su određene najbolje ekipe i prvih pet mjesta je otišlo kući sa vrijednim nagradama. Za četvrto i peto mjesto smo imali nagradu iznenađenja. Partneri događaja, UniCredit Bank, za takmičare su omogućili plaćenu ljetnu praksu u trajanju od dva mjeseca.

5. mjesto i plaćenu ljetnu praksu je dobio tim Innov8, a članovi tima su: Ibrahim Okić, Almir Hodžić i Emina Mumić.

4. mjesto i plaćenu ljetnu praksu je dobio tim Čahura, a članovi tima su: Hamza Taslidža, Benaid Rudan, Salem Bašić i Nino Gosto.

Prva tri mjesta su osvojili jednu od vrijednih novčanih nagrada, a pobjednici ovogodišnjeg Hackathon-a su:

3. mjesto i nagrada od 500 KM: tim dotNet – Emina Masleša, Amna Macić, Hussein Hassan i Denan Delić.

2. mjesto i nagrada od 1000 KM: tim Coco Django – Adnan Džindo, Dorijan Komšić, Adnan Brkić, Dženis Kajević i Benjamin Mehanović.

1. mjesto i nagrada od 2000 KM: tim Viza za budućnost – Ensar Lizde, Lejla Marić i Eldar Šoše.
Obratio nam se Eldar Šoše, član pobjedničkog tima Viza za budućnost, koji je rekao: “Nakon 32 sata programiranja, pobjeda na Hackathon-u, stvarno neočekivana, mnogo znači i bude kao šlag na tortu.

Ovo za nas znači da imamo ono nešto što treba da uspijemo, ne samo na takmičenju nego i u životu. Potvrda da se velikim trudom i upornošću može sve uraditi”.

Čestitamo takmičarima ovogodišnjeg programerskog takmičenja “Hackathon by BEST Mostar”.

Za više informacija o događaju pratite instagram stranicu: best.mostar, Linkedin i Facebook profile BEST Mostar, a za dodatna pitanja obratite se putem maila: mostar@best-eu.org .

Haber.ba