Tehnologija

Znanstvenici upozorili na veliku prijetnju: ‘Mogli bi nas napasti izvanzemaljci, ne shvaćate ozbiljnost situacije’

Znanstvenici iz Oxforda upozorili su kako bi plan NASA-e da lokaciju Zemlje prenesu porukom u svemir mogao izazvati napad izvanzemaljaca.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ranije su znanstvenici u NASA-i stvorili emitiranu poruku pod nazivom ”Svjetionik u svemiru” kako bi stupili u kontakt s izvanzemaljcima. Već je ranije, 1974., emitirana i poruka Arecibo, a ova ažurirana verzija poruke sadržavala bi osnovne matematičke i fizičke koncepte kojima bi se uspostavio univerzalni jezik, kao i informacije o biokemijskoj kompoziciji života na Zemlji.

Poruka sadrži i lokaciju Zemlje, kao i podatke o Zemljinoj površini i ljudima.

Viši istraživač na Institutu za budućnost čovječanstva u Oxfordu Anders Sandberg upozorio je kako je dijeljenje takvih informacija veliki rizik, prenosi Telegraph.

Velik utjecaj – Iako postoji mala vjerojatnost da će takva poruka doprijeti do izvanzemaljaca, mogla biti imati veliki utjecaj koji se treba shvatiti ozbiljno – upozorio je.

Sveukupno, rizik i potencijalna korist su maleni, smatra Sandberg. Uzimajući u obzir sve prepreke s kojima bi se ta poruka susrela, i vrlo naprednoj civilizaciji ona bi vjerojatno samo zvučala kao razglednica na kojoj piše: ”Volio bih da si ovdje.” Već su ranije slane poruke u svemir, stoga Sandberg napominje kako je moguće da ”izvanzemaljci već sada dobivaju razne poruke koje su poslane iz cijelog niza razloga.” Osim Sandberga, postoji još istraživača koji dijele isto mišljenje, među kojima je bio i Stephen Hawking. Toby Ord s istog Instituta slične je argumente iznio i u knjizi objavljenoj 2020. godine, a u kojoj je istaknuo kako bi ova ideja prije realizacije trebala proći kroz javnu raspravu, smatrajući da bi i pasivne izvanzemaljske civilizacije mogle biti opasne te da bi nas poruka mogla izložiti opasnosti. – Ove opasnosti su malene, ali su slabo shvaćene i još se njima dobro ne upravlja – kazao je. Glavno pitanje Kako je napisao, ”glavno pitanje jest taj omjer između miroljubivih i neprijateljskih civilizacija”. “Imamo jako malo podataka s time u vezi, ne postoji ni konsenzus među znanstvenicima. S obzirom na sve potencijalne rizike, ovo mi ne zvuči kao situacija u kojoj bismo trebali poduzeti aktivne korake”, napisao je Ord. Ni Stephen Hawking nije podupirao ovu ideju još 2010. godine, smatrajući da komunikacija između dvaju civilizacija koje nisu na istoj razini tehnološkog napretka najčešće ne ispadne dobro za grupu koja je manje napredna. – Moramo pogledati sami sebe kako bismo uvidjeli da ”inteligentan život” nije nešto s čime se želimo sresti – kazao je, aludirajući na dolazak prvih Europljana u Ameriku. prneosi Vecernji

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -