Tražili ste

Aerodrom Tuzla: Negativno poslovanje, nenamjensko trošenje sredstava, stranačko zapošljavanje

Negativno poslovanje, nenamjensko trošenje sredstava, stranačko zapošljavanje na MAT-u. Želja da se zaustavi dalje negativno poslovanje Međunarodnog aerodroma Tuzla i nedavno data prethodna saglasnost Vlade TK za smjenu članova Uprave Aerodroma bili su povod za današnju konferenciju za medije Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ministar Hamza Bešić ovom prilikom je javnosti prezentirao glavne razloge za neophodno postupanje Vlade TK. „Prije svih, razlog za ovakvo naše postupanje i pokretanje procedura razrješenja trenutne uprave je neprihvatanje Izvještajao radu i poslovanju JP MAT Tuzla za 2020.godinu, a čemu je osnovni uzrok negativno poslovanje Aerodroma tokom prošle godine u iznosu od cca 0,7 miliona KM.

Treba istaknuti da je negativno poslovanje ostvareno i pored činjenice da je u julu mjesecu plan poslovanja rebalansiran kako bi se rashodi uskladili sa prihodima i time omogućilo uravnoteženo poslovanje“, kazao je ministar Bešić ističući da je otežavajuća okolnost činjenica da su Vlada FBiH i Vlada TK na ime subvencija u 2020. godini odobrile više od 2 miliona KM Aerodromu, bez kojih sredstava bi ovaj negativan rezultat bio skoro 3 miliona KM, što je jedna trećina ukupnih godišnjih prihoda Aerodroma (8,6 miliona KM).

„Drugi razlog za neprihvatanje Izvještaja je nenamjensko trošenje namjenski dodijeljenih pola miliona KM, što može imati i obilježje krivičnog djela, obzirom da nije postojala saglasnost za činjenje takvih aktivnosti“, dodao je ministar Bešić.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -