Tražili ste

Četvrti u Sarajevu

Priča o modernom Sarajevu datira iz šest stoljeća. Osmanlije su stvorile središnju trgovačku zonu, Baščaršiju, na isti način kao i mnogi drugi bosanski stari gradovi. U okolnim brdima odrastali su stambeni zaseoci sa vlastitim džamijama i pekarama. Austro-Mađari, a kasnije i Jugoslavija, to su proširili, tvoreći moderno Sarajevo.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Hodati zapadom po susjedstvu poput putovanja kroz vrijeme, od osmanske Baščaršije do središnjih austrougarskih i socijalističkih okruga.

Jedna od ulica susjedstva u Sarajevu © Sam Bedford

Baščaršija

Najpoznatija četvrt je Bascarsija, stari grad Sarajeva. Tijekom Osmanskog doba (15.-kasni 19. stoljeće), Bascarsija je bila Sarajevo središte trgovine i trgovine. Svaka od razgranatih kaldrmiranih ulica imala je svoj zanat.

Godine 1462. Isa-Beg Isaković naručio je Stari bazar na sjevernoj strani rijeke Miljacke. Od ovog trenutka je Baščaršija kumovala. Gazi Husrev-beg je sagradio svoju džamiju 1530. godine, kao i Hans i karavanserais za roaming trgovce.

Zlatno doba došlo je u 17. stoljeću, budući da je kvart pokrivao više nego dvostruko svoju trenutnu veličinu. Preko 1000 trgovina s 80 različitih zanata ispunilo je ulice, sve dok požar nije uništio većinu u 19. stoljeću, kada je Bosna bila dio Austro-Ugarske. Nije obnovljena.

Danas na Baščaršiji umjesto suvremenih umjetnika i trgovaca postoje suvenirnice, barovi i restorani puni mještana i turista. Naći ćete puno hotela i hostela na laganoj šetnji jedni drugima u srcu Sarajeva.

Barcarsija, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Bistriku

Nekoliko desetljeća prije Baščaršije postojalo je malo naselje na južnoj strani rijeke Miljacke, koje je opsluživala careva džamija. Bistrik potječe iz sredine 15. stoljeća, što ga čini jednom od najstarijih sarajevskih naselja, koja počinje latinskim mostom i uzdiže se uzbrdo.

Kao turist, možda nećete cijeniti povijesni značaj bez vodiča. Sarajevska pivara i crveno-bijela crkva i samostan Svetog Antuna popularna su mjesta koja treba posjetiti. Pivara ima muzej, svježe pivo i igrala je ključnu ulogu u preživljavanju tijekom opsade Sarajeva (travanj 1992. – veljača 1996.).Advertisement

Bistrik, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Crkva Svetog Antuna Padovanskog, Sarajevo | © Sam Bedford

Marijin Dvor

Marijin Dvor, tačno ime za Centralno Sarajevo, ima fascinantnu i romantičnu povijest. U 19. stoljeću Austro-Mađari su kontrolirali Sarajevo. Bogati Austrijanac August Braun naručio je susjedstvo, dva kilometra zapadno od Baščaršije, i odlučio je svojoj ženi Mariji izgraditi palaču za ljubav svog života. Karal Parzik, češki arhitekt koji je planirao mnoge zgrade u Sarajevu, također je projektirao Marijinu palaču. Četvrt je dobila ime po Mariji.

Jugoslavija je proširila Marijin Dvor i postala je trgovačko i administrativno središte Sarajeva. Beskrajne austrougarske zgrade ravnaju ulicama, zajedno s Holiday Inn-om, modernim neboderima i trgovačkim centrima. Ovdje su i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine i zloglasna Snajperska aleja.

Marijin Dvor, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Gorica

Nekoliko minuta sjeverno od Marijin Dvora nalazi se Gorica. Ovo malo susjedstvo jedno je od najhladnijih sarajevskih četvrti zbog Avaz Twist Tower-a. Budući da je najviši toranj na Balkanu visok 176 metara (577 stopa), uvijana zgrada glavna je atrakcija. Kafić na 35. katu najveći je adut, s jeftinom bosanskom kavom i pivom (manje od 2 dolara) i pogledom s ptičje perspektive.

Gorica, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Avaz Twist Tower, Sarajevo | © Sam Bedford

Ciglane

Ciglane, sjeverno od Marijin Dvora, ima sive stambene blokove iz Jugoslavije. Izgleda nezanimljivo, ali ovaj socijalistički kraj igra sastavnu ulogu u modernoj povijesti Sarajeva. Mnogi stanovnici grada još uvijek žive u tim gotovo razorenim stambenim blokovima koji daju pogled na život u socijalizmu. Između betona nalazi se Ciglane Market, najbolje sarajevsko tržište buva. Možete kupiti jugoslavenske sitnice i suvenire koji čine jedinstveni bosanski suvenir.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -