Tražili ste

Općina Stari Grad uspostavlja prijateljske veze sa Općinom Čair iz Skoplja

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo mr Ibrahim Hadžibajrić ugostio je danas gradonačelnika Općine Čair Visara Ganinu i ambasadora Republike Sjeverne Makedonije nj.e. Ekrema Ebibija.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Povod posjete bio je razgovor o uspostavljanju pobratimskih veza između Općine Stari Grad Sarajevo i Općine Čair iz Skoplja(Republika Sjeverna Makedonija).

Kao domaćin, načelnik Hadžibajrić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog ove posjete.

“Radujemo se uspostavljanju pobratimskih odnosa sa još jednom Općinom iz prijateljske Republike Sjeverne Makedonije. Mi imamo potpisane sporazume o saradnji sa tri općine iz Sjeverne Makedonije. Sa Općinom Karpoš bratimili smo se 2011. godine, a sa općinama Ohrid i Gostivar 2013. godine“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić upoznao je goste sa djelovanjem ove lokalne samouprave i brojnim realizovanim projektima u općini Stari Grad u prethodnih 12 godina.

„Siguran sam da obje strane imaju mnogo za ponuditi. Mislim da je jako važno da se na lokalnom nivou uspostavljaju regionalni odnosi, što naravno može pomoći na globalnom i političkom nivou da dođemo do bržeg i boljeg rješenja određenih problema”, poručio je Hadžibajrić i dodao kako će vjerovatno već na idućem Općinskom vijeću Stari Grad jedna od tačaka biti inicijativa o bratimljenju sa Općinom Čair.

Ganinu se zahvalio na prijemu i izrazio veliko zadovoljstvo zbog uspostavljanja saradnje između dvije općine prijateljskih zemalja.

“Izuzetno se radujemo zbog saradnje naših općina. Stvaranjem partnerskih odnosa omogućava se brz transfer znanja i iskustava. Želimo širiti prijateljstvo i dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom, njenim glavnim gradom i njenom najstarijom općinom, kazao je Ganinu.

Ambasador Ebibi kazao je kako je njihov glavni cilj promovisanje makedonske ekonomije, te širenje konekcija u regiji i van regije.“Mislim da zajedno možemo puno više. Pozdravljam inicijativu Općine Čair za bratimljenje sa Općinom Stari Grad. To je velika stvar i siguran sam da će iz toga izroditi mnogobrojni projekti iz više oblasti”, istakao je Ebibi.

Pored načelnika Hadžibajrića današnjem sastanku prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović, bivši gradonačelnik Općine Čair Izet Mexhiti i bivši poslanik u Skupštini Makedonije Rafet Muminović.

Općina Čair je jedna od deset općina koje čine grad Skoplje, glavni grad Republike Sjeverne Makedonije. Imaju oko 75.000 stanovnika i najnaseljenija su općina u Evropi.

Stari dio Skoplja je smješten u Općini Čair i nazivaju ga još i Stara Čaršija. Najstariji dijelovi grada Skoplja nalaze se u općini Čair, od Stare Čaršije, koja je ujedno i centar grada, do utvrde Kale, Bit Pazara, i brojnih džamija.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -