Vijesti

Adriatic Metals/Eastern Mining dobitnik priznanja “Investicija godine” u BiH

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Priznanje je uručeno generalnom direktoru kompanije Paulu Croninu na konferenciji „100 najvećih u BiH i regiji”, koja je u organizaciji Poslovnih novine doo, bonitetne agencije LRC BIS i LRC Inkasso, članice LRC Group uz suorganizaciju Vanjskotrgovinske komore BiH, održana 21. i 22. septembra u Međugorju.

„Smatram ovu nagradu priznanjem našeg napornog rada u vođenju rudarske industrije u BiH u 21. vijek i primjeni najboljih svjetskih standarda i novih tehnologija”, izjavio je Cronin pri preuzimanju nagrade. „Ovo je, također, priznanje naše posvećenosti postavljanju trendova kad je riječ o obavljanju posla uz puno poštivanje okoline u kojoj radimo i živimo. Posljednje, no ne i manje važno, ponosni smo i na odnos koji smo uspostavili sa građanima Vareša i odlučni da im pomognemo u daljem razvoju lokalne zajednice”, dodao je Cronin.

Cronin je bio i panelist diskusije “Leaders for the Future” sa fokusom na liderstvo u periodu nestabilnosti, o ekonomiji i inflaciji, regionalnim potencijalima, investicijama i izvozu.
U osvrtu na početke rada u BiH, Cronin je naglasio kako je potrebno shvatiti da rudarska industrija ulaže veliki kapital prije nego što je uopće jasno da li je projekat ekonomski isplativ. „Na početku projekta u BiH, 2017. godine, uložili smo oko 20 million eura samo u istraživanje – prikupljanje uzoraka, njihovu analizu, bušenja,” pojašnjava Cronin. „No, kad smo uvidjeli stvarni potencijal projekta, fokus smo prebacili na dugotrajnu investicijsku filozofiju. U tom cilju, prva stvar koju smo uradili je izrada međunarodne studije o učinku na okoliš. Riječ je o dvogodišnjoj studiji finansiranoj sa više od 12 miliona dolara, u okviru koje smo analizirali sve – vodu, potencijale, itd.“

Cronin se osvrnuo i na odnose koje je kompanija razvila sa lokalnom zajednicom. „Potrudili smo se shvatiti gdje su naši sugrađani išli u školu, gdje rade, koliko novca zarađuju, odakle im dolazi električna energija, na koji način zagrijavaju domove, analizirali smo svaki aspekt života zajednice, te se potom aktivno uključili kako bismo ne samo održali kvalitet njihovog života već, kroz naš projekat, pomogli u postizanju ciljeva koje imaju“, zaključio je Cronin.

(Biznis.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -