Vijesti

Akcije na američkim berzama padaju četvrti dan zaredom

NJUJORK – Akcije na Wall Street-u padaju četvrti dan zaredom, jer se ulagači plaše da će dalje povećanje kamatnih stopa američke centralne banke izazvati recesiju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Dow Jones indeks je niži 0,49 odsto, na 32.757 bodova, dok je S&P 500 pao 0,9 odsto, na 3.817 bodova, a Nasdaq indeks 1,49 odsto, na 10.546 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Tržište je pod pritiskom od srijede, kada je iz Federalnih rezervi (Fed) saopšteno da bi kamate mogle biti povećane na nivoe koji su viši nego što se očekivalo i da bi se na njima mogle zadržati duže nego što se očekivalo.

Prema tim procjenama, konačna kamatna stopa, na kojoj će se zaustaviti ciklus povećanja kamata, mogla bi dostići 5,1 odsto, dok se ranije očekivalo da će biti na nivou oko 4,6 odsto.

To znači da će Fed povećavati kamate i sljedeće godine, te da će se one kretati u rasponu između pet i 5,25 odsto.

Nakon povećanja od 0,5 procentnih bodova u srijedu, ključne kamate kreću se u rasponu od 4,25 do 4,5 odsto, što je njihov najviši nivo u poslednjih 15 godina.

Posljednjih mjeseci inflatorni pritisci donekle popuštaju, ali predsjednik Feda Džerom Pauel prošle nedjelje poručio da su podaci o inflaciji u oktobru i novembru očekivani znaci usporavanja tempa rasta cijena, ali i da to nije dovoljno.

Zbog povećanja kamata usporava se rast privrede. Fed procjenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) iduće godine porasti 0,5 odsto, kao i ove godine, ali čelnici nekoliko velikih američkih banaka poručili su da bi ekonomija iduće godine mogla uroniti u recesiju.

U ovo doba godine cijene akcija rastu jer investicioni fondovi i drugi veliki investitori usklađuju i dotjeruju portfelje, što je uobičajeno za kraj godine.

Analitičari kažu da bi ove godine taj inače uobičajeni rast cijena mogao izostati ili biti vrlo slab.

Vrijednost akcija na evropskim berzama raste. Londonski FTSE indeks veći je 0,4 odsto, pa je na nivou od 7.361 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,36 odsto, na 13.942 boda, a pariski CAC 0,32 odsto, na 6.473 boda.

Objava Akcije na američkim berzama padaju četvrti dan zaredom prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -