Vijesti

Američki dolar nastavlja dominaciju

VAŠINGTON – Dominantna uloga američkog dolara kao svjetske rezervne valute neće uskoro prestati, navodi se u novoj bilješci Carson grupe.

Foto: Pixabay

Nedavni sporazumi između Kine i Rusije, u kombinaciji s rastućim tenzijama između te dvije zemlje i SAD-a, izazvali su spekulacije da će američki dolar izgubiti svoju dominaciju u narednoj deceniji.

“Zaoštravanje geopolitičkog nadmetanja između Vašingtona i Pekinga neizbježno će se osjetiti u bipolarnom režimu globalne rezervne valute”, rekao je ekonomista Nurijel Rubini ranije ove godine.

Ali, prema globalnom makro strategu Carson grupe Sonu Varghese, uloga američkog dolara u globalnoj ekonomiji nije u opasnosti.

“Dominantna uloga američkog dolara neće uskoro prestati, pogotovo zato što ne postoji dobra alternativa”, napisao je Varghese.

 Tri glavna razloga zašto će američki dolar i dalje ostati otporan uprkos stalnim prijetnjama globalnih valuta, prema Carson Grupi:

1. Svijet ima povjerenje u SAD, a time i u američki dolar

“SAD imaju najdublja i najlikvidnija finansijska tržišta na svijetu zahvaljujući sljedećem: veličini američke ekonomije, snazi ​​američke ekonomije, otvorenoj trgovini i tokovima kapitala, s manje ograničenja nego mnoge druge zemlje, i snažnoj vladavini zakona i imovinskih prava, s istorijom njihovog provođenja”, rekao je Varghese.

“Zbog toga, uprkos tome što SAD čine samo oko 25% svjetske ekonomije, oko 60% globalnih deviznih rezervi je denominirano u američkom dolaru”, rekao je Varghese.

Dok je američki dolar činio 71% globalnih deviznih rezervi 2000. godine, njegov trenutni nivo od 60% je tri puta veći od eura (21%) i više od deset puta veći od jena (6% ) i britanske funte (5%).

2. “Američki dolar je dominantan u trgovini i međunarodnim finansijama”

“Dolar je najpopularniji svjetski medij razmjene kada je u pitanju trgovina, čak i izvan Sjeverne i Južne Amerike. Izvan Evrope, gdje je euro prirodno dominantan, više od 70% izvoza se fakturiše u američkim dolarima. Malo je vjerovatno da će se to promijeniti u skorije vrijeme, posebno s toliko uključenih zemalja i kompanija”, rekao je Varghese.

“Mrežne efekte može biti izuzetno teško ukloniti. Neće biti lako uvjeriti ljude širom svijeta da moraju premjestiti svoja sredstva iz američkog dolara u drugu valutu, a kamoli da izvrše promjenu bez ikakvog rizika”, smatra on.

3. “SAD su sposobne da izdrže ogromne trgovinske deficite”

Amerikanci su kupili 3,3 biliona dolara robe iz stranih zemalja 2022.

“U idealnom svijetu, stranci bi se okretali i koristili te dolare za kupovinu stvari proizvedenih u SAD-u, a trgovina bi bila uravnotežena”, rekao je Varghese.

Ali to nije slučaj. Umjesto toga, strane zemlje su kupile samo 2,1 bilion dolara robe iz Amerike 2022. To je veliki trgovinski deficit koji su SAD spremne da održe i ostavlja strancima da drže mnogo američkih dolara koje treba negdje čuvati.

“Stranci se okreću i kupuju najsigurnije, najlikvidnije hartije od vrijednosti na svijetu: američke trezore. Neki od njih jednostavno drže dolare u gotovini. To su obaveze američke vlade koje su SAD više nego voljne da izdaju. Nijedna druga država, uključujući područje eurozone, izgleda da nije sposobna ili spremna da to učini u skorije vrijeme”, rekao je Varghese.(Investitor.me)

Objava Američki dolar nastavlja dominaciju prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.