Vijesti

Američki Senat postigao dogovor o privremenom finansiranju

VAŠINGTON – Lideri američkog Senata postigli su dogovor o nastavku finansiranja savezne vlade i sprečavanju obustave njenog rada prije isteka roka u subotu, ali nije izvjesno da će kompromisna mjera biti usvojena u Predstavničkom domu Kongresa pod kontrolom republikanaca.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Čak Šumer (Chuck Schumer) najviše pozicionirani demokrata u Senatu, najavio je sporazum u utorak uveče.

„Privremeno rješenje“ zadržalo bi finansiranje vlade do sredine novembra i obezbijedilo bi milijarde evra za podršku ratnim naporima Ukrajine, kao i pomoć za dijelove SAD koji su pogođeni požarima i poplavama, prenosi Financial Times.

Očekuje se da će demokrate, koje imaju veoma tjesnu većinu u Senatu odobriti sporazum u narednim danima. Takođe je vjerovatno da će se suočiti sa oštrom opozicijom republikanaca u Predstavničkom domu, koji treba da odobri bilo koji nacrt zakona o finansiranju kako bi bilo spriječeno gašenje vlade u subotu u ponoć.

Predsedavajući Predstavničkog doma republikanac Kevin Mekarti (Kevin McCarthy) odbacio je dvostranačku mjeru Senata, rekavši da je razgovarao sa republikanskim liderom u Senatu Mičem Mekonelom. Prijedlog zakona koji je pripremio Senat, trebalo bi da omogući finansiranje vlade do 17. novembra, a uključuje 6,2 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu i šest milijardi dolara za prirodne katastrofe, prenosi CNN.

Republikanci u Predstavničkom domu najavili su prijedlog zakona o zatvaranju granice za ilegalne migrante i da ga uključe u zakon Senata o privremenoj potrošnji. Očekuje se takođe da će republikanci zahtjevati da se iz prijedloga Senata izbaci novac namijenjen finansiranju ukrajinske vojske.

Ukoliko Kongres ne bude obezbijedio sredstva za fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra, odnosno ako republikanci i demokrate ne budu izglasali budžet do tada, službe američke vlade bile bi poremećene, a stotine hiljada federalnih službenika ostalo bi bez plate.

Kongres do sada nije uspio da usvoiji budžet o potrošnji za finansiranje programa federalnih agencija usled nesuglasica između demokrata i republikanaca, kao i neslaganja unutar same Republikanske stranke. Biznis.rs

Objava Američki Senat postigao dogovor o privremenom finansiranju prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -