Vijesti

Amerika ulaže 3,2 milijarde dolara za razvoj tablete

Američka vlada uložiće 3,2 milijarde dolara u razvoj antivirusnih tableta za Kovid-19, objavilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite.

Takav tretman mogao bi smanjiti hospitalizaciju i potencijalno spasiti mnoge živote u godinama koje dolaze, jer virus postaje višegodišnja prijetnja uprkos distribuciji efikasnih vakcina.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Brojni drugi virusi, uključujući gripu, HIV i hepatitis C, mogu se liječiti jednostavnim tabletama. Međutim, uprkos više od godinu dana istraživanja, takav lijek ne postoji za koronavirus. Trampova administracija uložila je mnogo više novca u razvoj vakcina nego u tretmane, prazninu koju će novi program pokušati popuniti.

Novi priliv novca ubrzaće klinička ispitivanja nekolicine perspektivnih kandidata za lijek. Ako sve bude u redu, neke od tih tableta mogle bi postati dostupne do kraja ove godine, piše New York Times.

Antivirusni program za pandemiju takođe će podržati istraživanje potpuno novih lijekova, ne samo za koronavirus, već i za viruse koji bi mogli izazvati buduće pandemije.

Dr Antoni Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je da se raduje vremenu kada će pacijenti s Kovid-19 moći koristiti antivirusne tablete iz apoteke čim dobiju pozitivan test za koronavirus ili razviju simptome Kovid-19.

Na početku pandemije istraživači su započeli ispitivanje postojećih antivirusnih lijekova kod ljudi hospitalizovanih s teškim Kovid-19. Međutim, mnoga od tih ispitivanja nisu pokazala nikakvu korist od antivirusnih lijekova. Naučnici sada znaju da je najbolje vrijeme za pokušaj blokiranja koronavirusa u prvih nekoliko dana bolesti, kada se virus brzo replikuje, a imunološki sistem još nije uspostavio odbranu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -