Vijesti

Aviolinija Sarajevo-Skoplje ekonomski neisplativa

Uspostavljanje direktne aviolinije između Sarajeva i Skoplja ekonomski je neisplativo, ali se traže načini njenog subvencioniranja, izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković izjavio je da Sjeverna Makedonija i BiH imaju tradicionalno bliske odnose, ali da je obaveza političkih lidera ojačati odnose putem proširivanja saradnje na bilateralnom i regionalnom nivou.

Osvrnuo i na pitanje uspostavljanja direktne aviolinije Sarajevo–Skoplje, ističući kako je ovaj dugo najavljivan projekat odgođen zbog ekonomske neisplativosti.

“Danas smo s ministricom Turković razgovarali o tome kako mogu dvije države subvencionisati jednu takvu liniju. Mora se naći način da se i pored toga što se ekonomski ne isplati, u okviru regionalne inacijative, uz podršku EU, subcencioniše ovaj oblik komunikacije”, poručio je Osmani.

Osmani je danas u Sarajevu poručio da su sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH u direktnom interesu svih zemalja u regionu Zapadnog Balkana.

“Kao prijateljska država, želim da izrazim naše čvrsto opredjeljenje kojim nedvosmileno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet države BiH, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ovo je naročito važno danas kada je cijeli kontinent suočen s bezbjednosnom krizom izazvanom ruskom agresijom na Ukrajinu, što izaziva uznemirenost i u našem regionu. Sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH svakako je najvažnija za njene građane, ali u regionalnom kontekstu ona je u direktnom interesu sviju nas, posrednih i neposrednih susjeda”, rekao je Osmani.

Dodao je da će Sjeverna Makedonija bezrezrevno podržavati euroatlanske integracije BiH. Pozdravio je formiranje Komisije za saradnju s NATO-om i ohrabrio zvaničnike BiH da nastave zalaganja za cjelokupnu implementaciju reformskog programa na tom pravcu.

“I pored činjenice što smo više od 15 godina zemlja sa statusom kandidata, proces evropskih integracija sam po sebi predstavlja jak poticaj za provođenje reformi koje su od suštinskog značaja za građane, a to je najbolji način za sve zemlje iz regiona da dostignu evropske civilizacijske vrijednosti”, rekao je Osmani.

Dodao je da je Sjeverna Makedonija u intenzivnoj fazi razgovora za prevazilaženje razlika sa susjednom Bugarskom s “ciljem podizanja rampe za otvoranje pregovora”.

Dodao je da bi Evropska unije trebala poduzeti strateško liderstvo u ovom regionu, kako bi se vratila kohezija među narodima, a time i evropska perspektiva.

“Ruska agresija je na najbolji način pokazala važnost integracija, kako bi Evropa danas bila jedinstvena i sigurna”, rekao je Osmani.

Poručio je da od Francuske, koja predsjedava Vijećem Evropske unije, očekuje da preuzme odgovornost kada je u pitanju proces pristupanja zemalja regiona u EU, ali je kazao kako je svjestan činjenice da to ne zavisi samo od Pariza, koji je pokazao volju, budući da se odluke u EU-u donose konsenzusom.



(Pressmedia)