Vijesti

Azerbejdžan mnogo ulaže u Nagorno Karbah, BiH može učestvovati u tome

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković sastala se danas, 23. decembra 2021. godine, u Bakuu s predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Na sastanku je razgovarano o poboljšanju saradnje između naše dvije države, trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Azerbejdžanu, ali i odnosima u svijetu.

Ministrica Turković obavijestila je predsjednika Aliyeva o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, blokadi rada državnih institucija, te prijetnjama miru i stabilnosti naše zemlje i regiona, nakon jednostranih procesa od strane političkog dijela predstavnika bh. entiteta RS.

Tokom sastanka razgovarano je i o aktualnoj situaciji u regiji Nagorno Karabah, u koju Azerbejdžan, nakon oslobođenja, ulaže ogromna sredstva, s ciljem realizacije velikih infrastrukturnih projekata. Predsjednik Alijev upoznao je ministricu Turković da je njegova zemlja započela program obnove i jačanja ekonomije u ovom dijelu Azerbejdžana.

Alijev je kazao da je podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine važan znak partnerstva, saradnje i prijateljstva.

Tokom sastanka, ponovljena je čvrsta podrška Azerbejdžana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, te nastavak napretka naše zemlje.

Predsjednik Alijev zahvalio je našoj zemlji na pokazanoj odlučnosti za učešće u reintegraciji Nagorno Karabah, što bi trebalo rezultirati i konkretnim aktivnostima.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -