Vijesti

Banka Nešiću plijeni imovinu zbog duga od pola miliona KM

– Otac Nenada Nešića na sve načine pokušava da izbjegne plaćanje duga za kredit
– Banka sedam godina bezuspješno pokušava da naplati dug

BANJALUKA – Rade Nešić, otac predsjednika DNS-a Nenada Nešića, pokušava na sve načine da izbjegne plaćanje duga Banci Srpske u stečaju, koji je sa zateznim kamatama dostigao skoro pola miliona maraka. Banka već sedam godina prinudnim putem pokušava da naplati dug, a do sada je uspjela da zaplijeni samo dio pokretne imovine, odnosno namještaj iz njegove kuće, saznaje portal CAPITAL.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Agencije

Firma „Dar company“, čiji je formalni vlasnik Rade Nešić, je 2012. godine, kod tadašnje Balkan Investment banke, podigla kredit od 200.000 KM na pet godina, a vraćanje je mjenicom garantovao Nešić.

Već krajem 2014. godine firma se nalazila u velikom kašnjenju, zbog čega su joj računi blokirani.

Kako ni blokadom dug nije uspjela da naplati Balkan Investment banka, koja je tada već postala Banka Srpske, 2015. godine je podnijela prijedlog za izvršenje na pokretnoj i nepokretnoj imovini u vlasništvu Radeta Nešića.

Vrijednost spora tada je iznosila 63.000 KM koliko su bile dospjele neizmirene obaveze, a banka je do danas uspjela da naplati samo simboličan iznos od prodaje nekoliko pokretnih stvari.

Sud je dozvolio izvršenje i na poslovnom prostoru u Nešićevom vlasništvu, ali on pokušava spriječiti tako što prostor prepisuje na sina Predraga.

Međutim, ubrzo je raskrinkan i ovaj Nešićev pokušaj izbjegavanja obaveze.

Banka u parničnom postupku protiv Predraga Nešića uspijeva dokazati da je stariji Nešić nekretninu poklonio sinu s ciljem da ona ne bude zaplijenjena i prodata.

Sud je utvrdio da banka ima pravo da namiri svoja potraživanja prodajom te imovine bez obzira što je vlasnik promijenjen, nakon čega banka opet pokreće izvršni postupak s tim što se on sada vodi i protiv Radeta i protiv Predraga Nešića.

Međutim, naplata ni tada ne ide po planu.

Naime, iako je dopušteno izvršenje i prema Predragu Nešiću, Osnovni sud u Sokocu – Odjeljenje Istočno Sarajevo pune tri godine nije zakazao prodaju.

Zbog toga je banka podnijela pritužbu predsjedniku suda u Sokocu na postupajućeg sudiju Jasminku Čengić Šahinagić, a u izjašnjenju na tu žalbu sudija je navela da će prodaja biti zakazana u roku od nekoliko dana.

Međutim, prodaja još nije zakazana, a u međuvremenu je, prema našim informacijama, došlo i do promjene sudije na ovom predmetu.

Nešić robu prebacio na drugu firmu

„Dar company“ garantovala je vraćanje kredita i zalihama robe na lager listi, ali je ta roba, saznajemo, prebačena na drugo pravno lice.

Svi računi ovog preduzeća, čija je osnovna djelatnost prodaja prehrambenih proizvoda, već godinama su blokirani, a Rade Nešić se vodi kao direktor i jedini zaposleni.

Osim duga za kredit, “Dar company” i državi duguje više od milion maraka. Naime, Nešić Poreskoj upravi RS duguje 374.482 KM, a Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH 731.309 KM.

U vlasništvu Predraga Nešića je firma „N trade“ koja se bavi trgovinom na malo, a u prošloj godini je ostvarila dobit od 57.000 KM.

Predrag Nešić se prije nekoliko dana našao u centru afere kada su se na Jahorini on i odbornik DNS u Istočnoj Ilidži Mladen Lučić sukobili sa predsjednikom Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“ Nedeljkom Elekom.

Skandali nisu strani ni Nenadu Nešiću koji je ostao upamćen po aferi šutiranja novca, a što je on demantovao.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Objava Banka Nešiću plijeni imovinu zbog duga od pola miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -