Vijesti

Banke dužne klijentima dostavljati izvještaj o svim naplaćenim naknadama

Banke u Republici Srpskoj biće obavezne da klijentima fizičkim licima najmanje jednom godišnje besplatno dostave ili na drugi način učine dostupnim izvještaj o svim naknadama naplaćenim za usluge povezane sa platnim računom.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Odluku o tome donijela je Agencija za bankarstvo Republike Srpske 28. jula, a primjenjivat će se osam dana od objave u Službenom glasniku RS-a.

Odlukom se propisuje da je banka dužna da izvještajem o naknadama za usluge povezane sa platnim računom obuhvati sve naknade koje je naplatila korisniku za sve usluge koje mu je pružila, uključujući i podatke o svim kamatama koje je naplatila od korisnika, kao i o kamatama koje je korisnik ostvario.

Izvještaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa platnim računom, na ugovoreni način, čiji je sadržaj i izgled utvrdio tržišni regulator, banka je dužna da korisniku, bez naknade dostavi ili na drugi način ustupi dostupnim najmanje jednom godišnje.

Izuzetno, u slučaju gašenja platnog računa, banka je dužna, nakon gašenja tog računa, da korisniku bez odgađanja dostavi izvještaj o naplaćenim naknadama koji se odnosi na taj platni račun za period od dana njegovog gašenja i to najkasnije u roku od 30 dana od gašenja tog računa.

Banke su obavezane da svoje poslovanje, organizaciju i akte usklade sa odredbama ove odluke u roku od četiri mjeseca od njenog donošenja, piše Indikator.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -