Vijesti

Banke evrozone bilježe rekordno nisku potražnju za poslovnim kreditima

FRANKFURT – Banke evrozone zabilježile su rekordno nisku potražnju za poslovnim kreditima u drugom kvartalu ove godine, koja se sada nalazi na najnižem nivou u posljednjih 20 godina, navodi se u izvještaju Evropske centralne banke (ECB).

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Kvartalni presjek ECB o bankarskim pozajmicama pokazuje da je neto promjena indeksa tražnje za kreditima pala za 42 poena, najniže od kada se prate ovi podaci, prenosi “Biznis”.

Kako se navodi, ovo je direktna posljedica rasta troškova zaduživanja zbog povećanja kamatnih stopa centralnih banaka, koje tako pokušavaju da obuzdaju inflaciju.

Očekuje se da će ECB u četvrtak povećati svoju depozitnu stopu za još 25 baznih poena (0.25 odsto) na 3.75 odsto.

ECB je krenula prošle godine da povećava kamatne stope koje su bile nulte, a inflacija u evrozoni opala je sa maksimalnih 10.6 u oktobru na 5.5 odsto u junu.

“Nagli pad inflacije u evrozoni uglavnom je rezultat pada cijena energenata”, prenosi portal.

Opreznost u pogledu ekonomskog okruženja takođe je dovela do toga da banke pooštre uslove kreditiranja, navedeno je u izvještaju “ECB”.

“Kumulativno neto zatezanje od početka 2022. godine bilo je značajno, a rezultati istraživanja dali su rane indikacije o značajnom slabljenju dinamike pozajmljivanja od prošle jeseni”, saopštila je “ECB”.

“ECB” takođe navodi da je opala potražnja za potrošačkim i hipotekarnim kreditima, prenosi “NovaEkonomija”.

“Više kamatne stope, slabljenje izgleda na stambenom tržištu i nisko povjerenje potrošača negativno su doprinjeli potražnji za kreditima za kupovinu kuća”, zaključila je “ECB” svom istraživanju. Biznis

Objava Banke evrozone bilježe rekordno nisku potražnju za poslovnim kreditima prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -