Vijesti

BBI BIZNIS MAGAZIN: 196 UČENIKA VOLONTIRALO NA VIŠE OD 20 PROJEKATA PREKO PLATFORME TREBALISTA.BA

[ad_1]

Od početka školske 2021/22. godine, na web-platformi trebalsta.ba registrovano je 196 učenika volontera iz skoro svih srednjih škola Kantona Sarajevo, a broj učenika svakodnevno se povećava.

Učenici su na više od 20 realizovanih projekata od augusta do danas proveli 491 volonterski sat. Trebalsta.ba je platforma koju je pokrenuo Bosna Bank International d. d. Sarajevo sredinom 2021. godine. Učenici se mogu registrovati za volontiranje putem web-platforme i prijavljivati na aktivne projekte partnerskih organizacija i udruženja, a svakog mjeseca na platformi se odaju priznanja najaktivnijim volonterima. Zainteresovana udruženja i organizacije se također mogu prijaviti putem web- platforme i kandidovati svoje projekte na kojima im od pomoći mogu biti učenici srednjih škola Kantona Sarajevo.

Tekstilna industrija jedna je od vodećih kada je riječ o broju zaposlenih i vrijednosti vanjskotrgovinske razmjene na području općine Žepče. Zbog velikog potencijala ove industrije Razvojna agencija Žepča odlučila je pokrenuti inovacijski tekstilni HUB, koji će biti mjesto okupljanja, razmjene iskustava, mjesto razvoja novih kreativnih ideja. Aktivnosti HUB-a planirane su već početkom 2022. godine. U planu imaju niz radionica s modnim dizajnerima, lokalnu izložbu proizvoda na bazi postindustrijskog otpada, a trenutno rade na istraživanju stanja i količina postindustrijskog otpada u kompanijama koje posluju u sektoru tekstilne industrije.

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori s 58 malih i srednjih preduzeća kojima su putem javnog poziva Ministarstva za privredu dodijeljeni poticaji za jačanje konkurentnosti u iznosu do 20.000,00 KM za što je ukupno izdvojeno 1.072.000,00 KM. Premijer ZDK-a Mirnes Bašić rekao je da mala i srednja preduzeća čine okosnicu privrede ovog kantona, te da Vlada kroz ovakve projekte želi vratiti privredi dio sredstava koja uplaćuju u državne fondove. Izrazio je zadovoljstvo što je Vlada u mogućnosti da svake godine povećava sredstva poticaja, a posebno ove godine koju je obilježila dobra finansijska slika Zeničko-dobojskog kantona.

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba