Vijesti

Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Svim turistima koji ovog ljeta posjete Crnu Goru biće obezbijeđeno besplatno PCR testiranje, ukoliko im je to potrebno za povratak u matičnu zemlju, saopšteno je 23. juna iz crnogorske Vlade. “Testiranje je moguće za turiste koji imaju dokaz plaćene boravišne takse u hotelu ili registrovanom privatnom smještaju na teritoriji Crne Gore”, saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Početkom maja saopšteno je iz Ministarstva zdravlja da će za turiste biti besplatno liječenje za oboljele od COVID 19. Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima da preuzmu obavezu zakazivanja testiranja. “Nadležna osoba iz hotela ili privatnog smještaja treba da pozove epidemiološku službu lokalnog Doma zdravlja gdje je turisti prijavljen da bi rezervisao testiranje, a turista treba u dogovorenom terminu da dođe na testiranje”, kažu iz Ministarstva.

Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja u odnosu na Grčku, Španiju, Tursku, Kipara i Hrvatsku, država kojima je bitna grana ekonomije turizam, saopšteno je 21. juna iz Instituta za javno zdravlje. Prema podacima IJZ vakcinu protiv korona virusa do sada je u Crnoj Gori primilo više od 31 odsto punoljetnih građana, dok je kompletno vakcinisano 26,7% stanovništva.

“Crna Gora je procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo što se tiče zemalja regiona, a Bugarske što se tiče zemalja EU“, saopšteno je ranije iz Instituta. Podsjetimo, u Crnu Goru od 8. juna bez PCR testa dozvoljen je ulazak državljanima Švajcarske i Moldavije. Od ranije, bez dokaza o vakcinaciji ili testa, u Crnu Goru ulaze državljani svih zemalja članica Evropske unije i državljani: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Srbije, Sjeverne Makedonije, Izraela Rusije, Ukrajine, Bjelorusije.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -