Vijesti

Bh. div preuzeo njemačku kompaniju koja u BiH realizuje projekt težak 120 miliona KM

Jedna od najvećih kompanija u BiH, firma Lager d.o.o. Posušje postala je vlasnik kompanije Promondis Energy iz Sanskog Mosta.

Lager je preuzeo firmu koja je bila u vlasništvu istoimene njemačke kompanije čiji je vlasnik investitor Berthold Brentrup, izvještava BiznisInfo.ba.

Firmi Promondis Energy iz Sanskog Mosta nedavno su zvanično uručena rješenja odnosno urbanističke saglasnosti za izgradnju solarnog parka Bjelajski Vaganac na području općine Bosanski Petrovac.

Tri solarne elektrane

Radi se o tri solarne elektrane, pojedinačne snage 29,5 megavata (MW).

Bivši vlasnik firme Promondis Energy je još prije tri godine počeo pregovore oko investicije u solarni park ukupne snage 88,5 MW na području Unsko-sanskog kantona. Projekat je vrijedan 60-ak miliona eura.

Kako smo nedavno pisali, firma Lager iz Posušja probila se na visoko treće mjesto po neto dobiti, odnosno čistoj zaradi u 2022. godini u Federaciji BiH.

Zarada skoro 65 miliona KM

Ova firma je u prošloj godini zaradila čak 64,9 miliona maraka.

Lager je niz godina regionalni lider u prodaji i servisiranju građevinskih mašina i rudarske opreme te generalni zastupnik najvećih svjetskih proizvođača građevinskih mašina.

Osim toga, posljednjih godina pokrenuli su realizaciju nekoliko projekata u energetskom sektoru.

Između ostalog, Lager je investirao i izgradio najveću vjetroelektranu u Hrvatskoj – VE “Krš-Pađene” na području Grada Knina.(Pressmedia)