Vijesti

Bh. kompanija u kojoj žene rade “muške poslove”

Odavno je postalo jasno da su žene sposobne jednako kao i muškarci te da jednako dobro mogu raditi na teškim poslovima ukoliko im se pruži prilika.

Primjer dobre prakse stiže nam iz Unsko-sanskog kantona.

Velikokladuška firma Stolarkomerc bavi se proizvodnjom namještaja i primjer je privrednog subjekta koja upošljava šezdesetak radnika. Neuobičajeno, ali više od 70 posto uposlenika su žene. Prema riječima direktora – upravo su one stubovi firme.

– Žena je poslovođa, žena je šef nabave, žena vodi kompletnu administraciju, to je ono što se tiče ovog administrativnog dijela, u proizvodnji žene rade na svim mašinama, od tiplarice, kanterice, brusilice, sve što su faktički stolarski poslovi – kaže direktor firme Stolarkomerc Denis Kendić za Federalnu televiziju.

Prema riječima direktora – žene koje rade s njim su sposobne, pedantne i pouzdane. One su primjer kako žene koje rade u ovoj firmi pomjeraju granice i ruše predrasude.

– Firma se bavi proizvodnjom namještaja što je možda za neke tabu tema da baš žene to rade jer to je većinom isključivo bio muški posao, ali vremena se mijenjaju – kaže poslovođa Enisa Keserović.

– Moj posao podrazumijeva bacanje temelja i temeljne boje, lakiranje raznim bojama, MDF, po potrebi iverice, nekad i željeza, zavisi od potrebe proizvodnje – navodi Vildana Kendić, jedna od uposlenica.

Prema riječima uposlenica – njihova radna atmosfera je opuštena i dobro organizirana, pa njihov tim odlično funkcioniše, jer žene koje imaju istančan osjećaj za dizajn i estetiku, a istovremeno bruse, režu, lakiraju i montiraju namještaj – dokaz su da žene mogu sve.

bizinisinfo/press(Pressmedia)