Vijesti

BiH konačno ima domaćeg građevinskog giganta za najveće projekte


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ispunjeni su svi uslovi za početak gradnje dionice Koridora 5C kroz općinu Tešanj.

Riječ je o dijelu autoputa od Putnikovog brda do Medakova u dužini od 8,5 kilometara, sa sedam mostova i dvije petlje.

Ovaj dio autoputa (zajedno sa dionicom Medakovo – Ozmice čija gradnja također uskoro počinje) povezat će Tešanj, s jedne strane, s Zenicom i Sarajevom, a s druge strane sa zemljema centralne i zapadne Evrope, piše BiznisInfo.ba.

Ovo je od izuzetne važnosti jer u ovom gradu radi veliki broj fabrika koje svoje proizvode izvoze u Evropsku uniju.

Približna trasa autoputa

U narednim danima počinju pripremni radovi za gradnju dionice Putnikovo Brdo – Medakovo, a ona bi trebala biti puštena u promet do kraja 2025. godine. Organizacija gradilišta je već počela.

Izgradnja autoputa značit će početak nove faze u razvoju Tešnja.

No, ono što je još važno jeste da će ovu dionicu od Putnikovog brda do Medakova u vrijednosti od 167 miliona eura (sa PDV-om) graditi domaća kompanija, koji je dobila posao.

Riječ je o kompaniji Euroasfalt koja je postala pravi gigant posljednjih godina. Njen rast omogućio je da jedna domaća kompanija dobija velike poslove na izgradnji autoputa u BiH i to kao glavni izvođač, a ne kao podizvođač ili partner.

Podsjetimo da su ranije velike poslove uglavnom dobijale strane firme, dok su naše kompanije morale biti podizvođači. No, Euroasfalt je posljednji godina stekao ogromno iskustvo u BiH, regionu i širom svijeta.

Kompanija je, prema posljednjim podacima za 2021. imala prihode od oko 288 miliona KM. Prihod je skoro udvostručen u odnosu na 2017. kada je bio oko 165 miliona.

Skoro je udvostručen i broj radnika u istom periodu, te je u 2021. premašio 900. Nema sumnje da će se taj rast i nastaviti.

Ove godine je kompanija potpisala ugovor sa UMB-om, najvećom rumunskom građevinskom kompanijom. Zajedno su dobili posao u toj zemlji vrijedan gotovo 400 miliona eura.

Euroasfalt je dio konzorcija koji gradi cestu D 403 – koja je trenutno jedan od najvažnijih i najskupljih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj.

Kompanija je obavljala velike poslove i u Crnoj Gori i Sloveniji, zbog čega se može reći da je postala jedan od regionalnih lidera.

BiznisInfo.ba


(Pressmedia)
- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -