Vijesti

BIH NIJE INTERESANTNA ULAGAČIMA Strani kapital ne trpi politička prepucavanja

Direktne strane investicije u BiH lani su iznosile 971,2 miliona KM i veće su za 250 miliona maraka u odnosu na godinu ranije, a na domaće tržište najviše su ulagale kompanije iz Švajcarske.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Prema podacima Centralne banke BiH, na tržištu BiH iz Švajcarske su realizovane investicije teške 210,8 miliona KM, na drugom mjestu je Turska sa 147 miliona, a na trećem Velika Britanija koja je uložila 126,1 milion maraka u investicije u BiH.

Posmatrano po djelatnostima, najviše novca uloženo je u trgovinu na malo i to 172,9 miliona, zatim u proizvodnju gotovih metalnih proizvoda 114,1 milion, dok se u proizvodnju baznih metala slilo 102,7 miliona KM.

– Trend rasta reinvestirane zarade preduzeća sa stranim investicijama iz 2020. godine se nastavio i lani  – kazali su u Centralnoj banci.

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH Milica Marković kazala je “Glasu Srpske” da BiH bilježi priliv stranih investicija te podsjetila da je 2020. bila loša o tom pitanju zbog pandemije virusa korona.

– Kada se pogleda struktura investicija, vidimo da se najveći rast odnosi na reinvestiranje, što znači da su postojeći investitori povećali proizvodnju ili pak usluge, u zavisnosti od toga čime se bave, što znači da su oni proširili djelatnost. To je pozitivan trend – naglasila je Markovićeva.

Međutim, ističe da izvještaji nevladinih organizacija pri Ujedinjenim nacijama BiH svrstavaju na dno ljestvice zemalja regiona po interesantnosti iz ugla stranih investicija.

– To nam, u stvari, govori da se na planu stranih investicija mora još mnogo raditi. Ta ulaganja zavise od ukupnog ekonomskog i političkog ambijenta u zemlji. Upravo ti izvještaji iz UN govore da je taj ambijent kod nas loš i da BiH nije interesantna stranim ulagačima. Od svih zemalja regiona Srbija se nalazi na vrhu te ljestvice i u 2021. godini imala je strane investicije od čak 4,5 milijardi američkih dolara, a BiH je bila na 590 miliona. To govori da je Srbija stranim investitorima najinteresantnija zemlja u regionu – podvukla je Markovićeva.

Ona je naglasila da vlasti u BiH treba da nastave da rade na poboljšanju političkog i ekonomskog ambijenta za privlačenje stranih investicija.

– To je faktor broj jedan na osnovu kojeg se kompanije odlučuju da li da dođu ili ne u BiH – podvukla je Markovićeva.

Naglasila je da je trenutna politička i ekonomska situacija u BiH nestabilna te da kao takva odbija kompanije da ulažu na domaće tržište.

– Takav ambijent investitorima nije siguran da investiraju u BiH pa traže sigurnija područja u regionu, dakle oko BiH. Oni kada plasiraju svoj kapital, koji se mjeri u milionima evra, odmjeravaju politički i ekonomski prostor jer ne žele da za pola godine traže novi prostor za ulaganje – zaključila je Markovićeva.

Austrija

Prema podacima centralne banke BiH, na kraju 2021. godine ukupne direktne strane investicije iznosile su 16,28 milijardi KM. Od to­g iznosa najviše se i dalje odnosi na Austriju i to 2,88 milijardi KM ili 17,7 odsto ukupnog stanja investicija.

BONUS VIDEO:

Objava BIH NIJE INTERESANTNA ULAGAČIMA Strani kapital ne trpi politička prepucavanja prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -