Vijesti

BiH plin dobiva ‘Turskim tokom’, nema straha od obustave

Potpuna obustava isporuke plina kroz glavni evropski plinovod “Sjeverni tok 1” pojačava tenzije između Moskve i Brisela, ali i zabrinutost u cijeloj Evropi.

Iako je prekid isporuke do 3. septembra obrazložen održavanjem kompresora plinovoda, činjenica je da je transport plina u junu smanjen na 40, a u julu na 20 posto kapaciteta.

Najbogatije države

Isto tako, od početka rata u Ukrajini Rusija je potpuno obustavila isporuku Bugarskoj, Danskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Poljskoj, što rasplamsava optužbe da Rusija energente koristi kao oružje i izaziva strah od recesije, a na racionalizaciju potrošnje energije primorava i najbogatije države Evrope.

Kada je riječ o BiH, za sada nema nikakvih nagovještaja bilo kakvih problema u isporuci plina.

– Sva ova priča o “Sjevernom toku 1” odnosi se na Evropu i snabdijevanje Njemačke i zemalja u Evropi, dok “BH-Gas” dobiva plin “Turskim tokom”. Remont smo već imali početkom juna, sve je završeno u dogovorenom roku i Sarajevo nijednog momenta nije imalo prekid dotoka plina. Čak i u danima kada je rađen remont “Gazprom” je osigurao redovno snabdijevanje bez ikakvih problema – kazala je za “Avaz” direktorica “Energoinvesta” Bisera Hadžialjević.

Dok Evropa strahuje, BiH za sada nema nikakvih najava problema, a iz “Energoinvesta” očekuju nastavak isporuke potrebnih količina plina u skladu s ugovorom.

– Imam osjećaj da bi mnogi, ne znam zašto, voljeli da ne bude plina, ali stanje je za sada pod kontrolom i redovno – istakla je Hadžialjević.

Sve se čeka

Kako sada stvari stoje, jedina briga snabdjevača, ali i potrošača, vezana je za oktobarsko definiranje cijene prirodnog plina.

– Kod nas je u primjeni tzv. naftna formula i u obračun ulazi period od januara do septembra. Prateći sva dešavanja oko nafte, stalno očekujemo da se dostigne taj neki pik i da stane ovaj suludi odlazak u nebo. Priželjkujemo da cijene ostanu iste, ali nismo sigurni – rekla je Hadžialjević.

Više za 50 posto

Cijena plina u FBiH u avgustu ove godine viša je za 50 posto u odnosu na januar, a u odnosu na januar prošle godine za 105 posto! U poređenju s cijenama plina u Evropi, koje su u odnosu na početak prošle godine porasle čak 700 posto, bh. potrošači mogu biti čak i zadovoljni.

(Avaz)