Vijesti

BiH postala regionalni lider u regulisanju nesolventnosti preduzeća

Bosna i Hercegovina je ostvarila najznačajniji napredak od posljednje procjene ove organizacije i njena izvedba se povećala s 2,55 u 2019. na 3,38 te je iznad prosjeka od 3,00 za zemlje zapadnog Balkana i Turske koje su obuhvaćene izvještajem.

Bosna i Hercegovina je postala regionalni lider prvenstveno zahvaljujući nastojanju da se uskladi stečajni pravni okvir na cijelom teritoriju zemlje.

Okvir je uređen na nivou entiteta i usklađen je na cijelom teritoriju. Međutim, stečajni postupci nisu pravodobno riješeni, te korištenje procesa reorganizacije ostaje ograničeno.

Postojeće preventivne mjere pojačane su, doduše indirektno, uvođenjem novih usluga poslovnog savjetovanja i mentorstva u okviru projekata finansiranih od međunarodnih partnera (od Europske unije i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA. Sistem potpunog ranog upozorenja tek treba usvojiti.

Projekt Danube Chance 2.0 EU Interreg koji provodi Razvojna agencija Republike Srpske (RARS) dao je doprinos promociji mjera restrukturiranja i pružanje potpore preduzećima u finansijskim poteškoćama suočenim s neposrednom nesolventnošću i preduzetnicima koji su već proglasili stečaj i bili su spremni za novi početak.

Zahvaljujući projektu Dunav i promovisanju druge šanse u Strategiji razvoja MSP Republike Srpske (2021-2027), Republika Srpska je postala jedina jurisdikcija u regiji zapadnog Balkana koja je uključila i implementirala drugu priliku u svoj politički okvir tokom procjene, navodi se, između ostalog, u izvještaju.

U Bosni i Hercegovini, kao i u drugim privredama Zapadnog Balkana gdje mala i srednja preduzeća čine veliki udio ukupnih poslova, učinkoviti postupci likvidacije i razrješenja su posebno važni kako bi mogli omogućiti poduzetnicima da se ponovno integriraju na tržište.

To je bilo posebno relevantno u kontekstu pandemije COVID-19, u kojoj su se brojne tvrtke suočile s finansijskim poteškoćama ili su bile u opasnosti od finansijskih poteškoća.

U 2020. godini u Bosni i Hercegovini je bilo 31.726 malih i srednjih preduzeća koja su činila 99,46% svih preduzeća u ekonomiji, podaci su iz OECD-ovog izvještaja, prenosi indikator.

(Haber.ba)