Vijesti

BIH UVOZI GOTOVO 40 MILIONA KM JESTIVOG ULJA, A IZVOZI POLA MILIONA


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Iz Ministarstva podsjećaju kako u FBiH nema proizvođača ulja, dok na državnom nivou postoji samo jedan proizvođač, odnosno “Bimal” Brčko.

Govoreći o nestašici i povećanju cijena, istaknuli su kako na to mogu utjecati globalni poremećaji cijena i nedostatak određenih sirovina i proizvoda na svjetskom tržištu, a ukoliko o njihovom uvozu u većoj mjeri ovisi Bosna i Hercegovina.

Još su dodali da na nestašicu i povećanje djelomično, i na kraći period, može utjecati i gomilanje zaliha proizvoda.

Kada je u pitanju nekontroliran rast cijena, iz Ministarstva naglašavaju kako je Vlada FBiH pri Federalnom ministarstvu trgovine imenovala Vijeće za praćenje cijena u Federaciji BiH, koga čini više institucija i organizacija.

  • Nadležnost Vijeća je, pored ostalog, praćenje rasta cijena u svrhu procjene potrebe propisivanja mjera neposredne kontrole cijena, utjecaj cijena na standard građana, analiza kretanja cijena, davanje mišljenja na djelovanje mjera ekonomske politike i predlaganje mjera neposredne kontrole cijena ukoliko je indeks potrošačkih cijena veći od 5 posto, a sve u skladu sa Zakonom o kontroli cijena u Federaciji BiH i njihovim podzakonskim aktima – zaključili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Hayat.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -