Vijesti

Bili smo siromašni, slijepi otac nas je izdržavao kopajući bunare: Odrastao bez ičega, a sad ima nevjerovatno vrijednu kolekciju

Već pola vijeka trgovac Nikodije Srećković slaže eksponat po eksponat u svom dvorištu koje se nalazi na pola puta izmedju Rače i Kragujevca (Srbija).

I gotovo da nema mjesta u kući, na krovu garaže ili dvorištu koje nije krcato i to od poda do krova. Posljednjih dvadeset godina nije radio popis, ali prema posljednjem brojanju u njegovoj kolekciji našlo se preko 20.000 raznih predmeta.

  • Kuća u kojoj živim bila je najsiromašija u čitavoj Šumadiji, moj otac je kopao bunare nakon čega je ostao bez vida u 40 godini života. Od tada želim sam da obogatim svoje domaćinstvo. Kolekciju koju ja imam, skupljam od svoje petaneste godine i tako posljednjih pedeset. Za svaki eksponat ja sam radio u nadnici kako bi na taj način otkupio i prenio kod sebe u svoj etno muzej – priča za agenciju RINA, Nikodije iz sela Veliko Krčmare.

On se ponosi kolekcijom koja je sačuvana čak iz Prvog i Drugog svjetskog rata, od kola do oružja i drugih predmeta.

  • Kola iz Drugog svjetskog rata koja su vukla dva konja, na kojima su sjedila i dva vojnika, natovareni municijom i hranom, a sa zadnje strane kačili su top koji su vukli preko Solunskog fronta. Uspio sam da nađem i sef iz tog perioda koji je i dalje ispravan i otključava se sa dva ključa. Imam i njemačku kosačicu iz tog vremena koju su vukli konji i ona je također ispravna, nju je proizveo njemac Harting i ona se i dalje drži pod ključem – dodaje on.

Najveći dio njegovog dvorišta zauzimaju bačve raznih dimenzija, i u toj kolekciji nedostaje samo jedno bure.

  • Ja kao dijete nisam zapamtio da je moj otac imao ijedno bure, ja sam to zapatio i želio da imam, pa sam sakupio veliku kolekciju bačvi, i najveća je od 7.000 litara dok je najmanja koju imam od jedne tone, a sada tragam da nadjem još jedno bure pa ću tada da napravim kafić i da stavim ležaljke – ističe Srećković.

Njegova dječačka želja bila je da zaspi ispod dobro izvezenog ćilima, koju je sebi ostvario tek kada je napunio 18 godina.

Nismo imali u kući nijedan ćilim, počeo sam da sakupljam i dospio sam do kolekcije od 50 komada, ručno izrađenih koje sam postavio na ogradu da krase kuću.

Police i ormari u njegovoj kući puni su raznih predmeta, i na samom ulazu stoji njemački šljem iz Drugog svjetskog rata

  • Jasno se na ovom šljemu vide dvije rupe od metka, on je probio lijevu stranu šljema i izašao je na suprotnoj strani i od silne detonacije šljem je napukao preko pola, a vojnik koji ga je nosio nije živ.

Ovaj vrijedni sakupljač raznih antikviteta, sakuplja predmete iz novije historije, pa se u njegovoj zbirci mogu pronaći komadi sa likovima Tita i  drugi predmeti. On potvrđuje da je za 50 godina vrijednog sakupljanja njegova kolekcija sada broji preko 100.000 raznih eksponata.

hayat/press(Pressmedia)