Vijesti

BITAN FAKTOR RAZVOJA TK: NAKON VIJESTI DA WIZZ AIR UKIDA BAZU U TUZLI, AERODROM TRAŽI NOVE AVIOPRIJEVOZNIKE


Wizz Air ukida svoju bazu u Tuzli i obustavlja nekoliko linija.

Razlog je, kažu, promjenljivo ekonomsko okruženje. Za upravu Aerodroma i Tuzlanski kanton, razlozi su neopravdani.

  • Uprkos pozitivnim pokazateljima, kada je broj putnika u pitanju, i dobro ocijenjenoj poslovnoj politici Međunarodnog aerodroma Tuzla, avio kompanija Wizz Air odlučila je od septembra ukinuti svoju bazu ovdje. Time će se, kada je Wizz Air u pitanju, letjeti na samo četiri destinacije – saopćeno je iz kompanije.

Basel Mulhouse, Dortmund, Frankfurt-Hahn i Memmingen linije su Wizz Air-a koje ostaju na Međunarodnom aerodromu Tuzla od septembra. U upravi tuzlanskog aerodroma iznenađeni.

  • Mi smo uvijek plasirani među prva tri aerodroma po brzini opsluge, po malom kašnjenju zrakoplova, sve ono što oni posmatraju, tako da ja ne vidim nijedan razlog za ovakav potez – rekao je Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla

Ova godina do sada je na Međunarodnom aerodromu Tuzla najbolja po popunjenosti letova ikada sa 410 hiljada putnika.

Međunarodni aerodrom Tuzla bitan je faktor razvoja Tuzlanskog kantona. Značajna ulaganja i planove u Vladi Tuzlanskog kantona ne namjeravaju prepustiti slučaju.

  • Ove godine imamo milion i 880 hiljada konvertibilnih maraka što kroz subvencije, što kroz kapitalne izdatke i još milion za izgradnju centralne linije na poletno-slijetnoj stazi na Međunarodnom aerodromu u Tuzli. Učinit ćemo sve kako bi prevazišli nastalu situaciju – Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi Tuzlanskog kantona.

Wizz Air je na Međunarodnom aerodromu Tuzla sada jedina kompanija. Ryan Air se povukao vrlo brzo po dolasku, navodeći kao razloge taksu od 3 konvertibilne marke koju su plaćali Agenciji za civilno vazduhoplovstvo.

Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla

  • Mi pregovaramo u mnogim pravcima, da li da se ta taksa od DC-a skroz ukine, barem kada je riječ o ultra lowcost prevoznicima, da time motivišemo avioprijevoznike da lete. Također, imaju neke druge aviokompanije, sad smo u fazi pregovora – Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla pri kraju su radovi na izgradnji trećeg gejta, priprema se dokumentacija za postavljanje svjetala na uzletno-slijetnoj stazi, a u završnoj fazi je i izgradnja atrijuma, kao i parkinga. Sve su ovo, kako navode, preduslovi za udobnije putovanje i privlačenje novih aviokompanija, javlja BHRT.

Hayat.ba