Vijesti

Bivšim radnicima Vitezita uplatili skromnu jednokratnu novčanu pomoć

Veliki broj bivših radnika Vitezita kontaktiran je od strane preduzeća WDG promet d.o.o. Zagreb kako bi im bila isplaćena simbolična novčanu naknadu, javio je Viteški.ba.

Podsjetimo da je WDG na tenderu kupio preduzeće Vitezit, ali sud još nije izdao rješenje koje bi novom vlasniku omogućilo ulazak u posjed.

Jedan od povoda za isplatu je skorašnje nastupanje blagdana te kako kupac imovine PS Vitezit – u stečaju i na ovaj način želi pokazati svoju spremnost za dobronamjerno ulaganju u Vitez i BiH te vrlo jasno, nedvosmisleno želi reći da bez ljudskog kapitala, bez radnika, onih koji su gradili Vitezit i koji će ga izdići nema stabilne firme.

kontaktirao više od stotinu (100) te da je za ovu vrstu pomoći izdvojeno više hiljada konvertibilnih maraka.

– U ovim teškim vremenima, poskupljenjima i vremenu kada smo ostavljeni na cesti svaka pomoć je dobrodošla. Ovdje vidimo iskrenu želju novih investitora, koji je, uprkos brojnim preprekama odlučio svoj novac dati nama i solidarizirati se s nama – rekao je jedan od bivših radnika.

Provjeravajući ovu informaciju potvrđeno je kako su predstavnici WDG prometa iz Porezne uprave FBiH dobili popis djelatnika koji su 19.11.2019. bili prijavljeni kao osiguranici PS Vitezit, dakle uoči otvorenja stečaja te kako je upravo po tome popisu i vršena isplata sredstava.

Da je cijeli stečajni postupak, koji je inače jedan od najsloženijih u BiH, a vođen je teškim okolnostima, u potpunosti okončan, te da je WDG promet uveden u posjed bivši radnici bi već dobili svoje zarađene plaće kroz diobu višemilioskih uplaćenih sredstava.

No, kako je stečajni sudac Ivo Žabić odbio izdati rješenje o dosudi, iako je predstavnik Vlade FBiH Zlatan Bilanović glasao za međunarodnu prodaju imovine i dalje traje saga te se čeka konačno rješenje kako bi povjeritelji bili namireni, a prezeće dobilo novu, posljednju šansu za razvitak, piše Viteški.ba.

crnahronika/press



(Pressmedia)