Vijesti

BIZNIS VIJESTI: ZA MJERE SUBVENCIJA U ZDK IZDVOJENO 3,1 MILIONA KM


Odobravanjem sredstava privrednim subjektima putem ponovljenog javnog poziva za jačanje konkurentnosti kroz investiranje u opremu, Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona okončalo je realizaciju svih osam poticajnih mjera iz Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede za 2021. godinu.

Na ponovljeni javni poziv prijavilo se 28 poslovnih subjekata, od kojih je uvjete ispunilo 18, a odobrena su sredstva u iznosu 339.910,00 KM. Ministar za privredu Zlatko Jelić izrazio je zadovoljstvo što su sredstva za jačanje konkurentnosti dobile kompanije iz svih općina ovog kantona, što je, kako je rekao, “pokazatelj da imamo razvijene privredne sredine u cijelom kantonu”.

Naglasio je da je u 2021. godini za mjere subvencija izdvojeno 3,1 miliona KM te da su to dosad najveća sredstva poticaja koje su osigurali Ministarstvo za privredu i Vlada ZDK-a. Premijer Mirnes Bašić istakao je da je jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća jedna od ključnih politika ove vlade, te da su programi poticaja planirani i u 2022. godini.

U okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje finansira Evropska unija, danas je objavljen javni poziv vrijedan 3,5 miliona KM za podršku investicijama u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane pandemijom bolesti COVID-19.

Na javni poziv se mogu prijaviti isključivo partnerstva koja čine podnosilac prijave i minimalno dva partnera. Podnosilac prijave može biti jedinica lokalne samouprave, preduzeće ili obrt koji se bavi pružanjem turističkih usluga i/ili proizvoda, javna ustanova i organizacija koja upravlja zaštićenim prirodnim područjima u BiH, nevladina organizacija (NVO) i udruženje s iskustvom u vođenju projekata razvoja i promocije turističke ponude. Svaki podnosilac prijave može aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 50.000 KM do 250.000 KM (bez PDV-a).  Krajnji rok za podnošenje prijava je 7. mart 2022. godine.

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o usvajanju programa utroška dijela sredstava kapitalnog transfera “Kapitalni transferi javnim poduzećima – Unapređenje avio prometa FBiH – JP Aerodrom Bihać” utvrđenog Budžetom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija u iznosu pet miliona KM. Ova sredstva bit će utrošena za nastavak otkupa i eksproprijacije zemljišta.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaduženo je da vrši kontinuiran nadzor o utrošku sredstava, te da s JP Aerodrom Bihać d. o. o. potpiše ugovor kojim će se urediti način prijenosa sredstava i izvještavanje o utrošenim sredstvima. JP Aerodrom Bihać d. o. o. dužano je o utrošku sredstava kvartalno izvještavati ovo federalno ministarstvo.

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba