Vijesti

Bjelorusija odbacuje dolar: Rusiji će naftu i gas tokom godine plaćati u rubljama

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Premijer Bjelorusije Roman Golovčenko izjavio je kako će ova država tokom 2022. godine naftu i gas koji se isporučuju iz Ruske Federacije plaćati isključivo u ruskim rubljama.

On je naglasio kako je ovo veoma važan trenutak za bjelorusku ekonomiju kojem je Minsk težio duži period.

“Prešli smo na obračune u rubljama za energente. Ovo je veoma važno, to je ono čemu težimo jako dugo – odvajanju obračuna od dolara i prelazak na rusku rublju. To nije zato što je Rusija sada zahtijevala od Zapada da pređe na plaćanje u nacionalnoj valuti. To je samo ekonomski korisno za nas, mi smo se uvijek za to borili”, rekao je Golovčenko za bjeloruski tv kanal Bjelorusija 1.

Napomenuo je da su, zahvaljujući potpisanim sindikalnim programima između Minska i Moskve, Bjelorusija i Rusija značajno napredovali ka postizanju jedinstvene procedure određivanja cijena energenata za privredne subjekte iz dvije države.

“Ne radi se o stotinama miliona dolara, radi se o milijardama. Polovinu zadataka završili smo ove godine, a do punog rješenja trebalo bi doći kada, prema planu, potpišemo relevantne sporazume o formiranju jedinstvenog tržišta nafte i gasa”, poručio je bjeloruski premijer.

 

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -