Vijesti

Britanci izgubili 29 milijardi investicija od referenduma o Brexitu

LONDON – Velika Britanija pretrpila je gubitak poslovnih investicija od referenduma o Brexitu 2016. godine u vrijednosti od 29 milijardi funti, ili 1.000 funti po domaćinstvu, prema studiji visokog zvaničnika Banke Engleske Džonatana Haskela (Jonathan Haskel).

FOTO: Pixabay

Haskel, spoljni član devetočlanog odbora za monetarnu politiku Banke koji određuje kamatne stope u Velikoj Britaniji, rekao je da su investicije u privatnom sektoru „zaustavljene“ u godinama nakon odluke o izlasku iz Evropske unije, prenosi Guardian.

On je naveo da je nakon glasanja Velika Britanija odmah počela da zastaje u odnosu na trend iz prethodnih šest godina i da je „platila mnogo više“ u poređenju sa drugim velikim industrijalizovanim ekonomijama, otvarajući jaz u produktivnosti koji je ostavio trajne ožiljke.

Studija Haskela i njegovog tima vjerovatno će podstaći zabrinutost da su glasanje o Brexitu i strategija koju je usvojio bivši britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) da napusti jedinstveno tržište EU i carinsku uniju nanijeli nepopravljicu štetu ekonomiji zemlje.

Većina studija o Brexitu koje se bave gubitkom nacionalnog dohotka i BDP-a Velike Britanije fokusirale su se na trgovinu. Banka Engleske je u svojim najnovijim prognozama za ekonomiju saopštila da bi upoređivanje trenutnog nivoa trgovine u Velikoj Britaniji sa putanjom pre Brexita iznosilo 3,2 odsto BDP-a do 2026. godine.

Vladina Kancelarija za budžetsku odgovornost navela je da će BDP biti za četiri odsto niži na duži rok, nego što bi bio da je Velika Britanija ostala u EU. Haskel je rekao da je u proračunu koristio poslovne investicije kao meru umesto trgovine da bi došao do veoma sličnog rezultata o dugoročnom gubitku BDP-a. Biznis.rs

Objava Britanci izgubili 29 milijardi investicija od referenduma o Brexitu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.