Vijesti

Britanski zvaničnici umanjuju važnost pada vrijednosti funte i obveznica

LONDON – Zamjenik britanskog ministra finansija Kris Filp umanjio je danas važnost istorijskog pada vrijednosti funte i državnih obveznica.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

foto: Pixabay

Vrijednost britanske funte pala je za 3,6 odsto i ispod 1,09 dolara što je novi rekordno nizak iznos u odnosu na američku valutu, dok su obveznice pretrpjele gubitke jer je tržište reagovalo na najavu ministra finansija Kvazi Kvartenga za inicijativu za uzimanje kredita radi pospješivanja ekonomskog rasta.

“Treba da bude jasno da su kamatne stope za isplatu obveznica na istom nivou u Britaniji kao i u SAD. Pominjete dolar, koji je jak u odnosu na više valuta, uključujući je jen i evro”, rekao je Filp, odgovarajući na novinarsko pitanje o stanju na tržištu.

U protekla tri mjeseca, vrijednost funte pala je za više od 11 odsto u odnosu na dolar. Juče je vrijednost funte pala u odnosu na evro na najniži nivo od januara prošle godine.

Kvarteng je odustao od ograničenja kamatne stope za porez na prihod o otkazao je planirano povećanje poreza korporacijama što je bio dio plana za subvencije računa za struju domaćinstvima i firmama.

Objava Britanski zvaničnici umanjuju važnost pada vrijednosti funte i obveznica prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -