Vijesti

British Telecom ukida 55.000 radnih mjesta zbog uvođenja AI

British Telecom najavio je da će postati “kompanija manjeg obima”, jer planira za smanjenje svoje radne snage za čak 55.000 mjesta do 2030. godine – više od 40% zaposlenih širom svijeta, kako bi smanjila troškove.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Kompanija zapošljava oko 130.000 ljudi širom svijeta, od čega je oko 30.000 spoljnih radnika, a u Velikoj Britaniji ima oko 80.000 zaposlenih.

BT je u četvrtak najavio da će smanjiti ukupnu radnu snagu na 75.000 do 90.000 između 2028. i 2030. godine.

Telekom grupa započela je s uvođenjem širokopojasne i 5G infrastrukture, a imala je i koristi od digitalnih trendova kao što je AI.

Saopštili su i da do kraja decenije očekuju završetak radno najintenzivnijeg dijela uvođenja nove generacije mreža sa optičkim vlaknima i 5G širom Ujedinjenog Kraljevstva, što znači da će biti potrebno manje inženjera.

Kompanija takođe ima za cilj da iskoristi digitalizaciju svog poslovanja i iskorištavanju prednosti nove tehnologije, kao što je vještačka inteligencija, koja bi se mogla da se koristi za pozivanje i mrežnu dijagnostiku.

BT, koji je krajem marta prijavio godišnji pad dobiti prije oporezivanja od 12% – na 1,7 milijardi funti, ima za cilj da uštedi tri milijarde funti na godišnjem nivou do 2025.

“Nastavkom brze izgradnje i povezivanja, digitalizacijom načina na koji radimo i pojednostavljenjem naše strukture, do kraja ove decenije BT grupa će se oslanjati na mnogo manju radnu snagu i značajno smanjenje osnovnih troškova. Nova BT grupa će imati manje radnika i svjetliju budućnost”, rekao je izvršni direktor BT-a, Philip Jansen, prenosi Bankar.me.

Kompanija je takođe izvijestila da je njeno zajedničko ulaganje u plaćene TV sportske programe s Warner Bros Discovery-jem imalo gubitak od 123 miliona funti protekle godine. BT je rekao da je to zajedničko ulaganje “nedovoljno poslovalo u odnosu na poslovni plan” zbog niza faktora, uključujući “pritiske troškova života koji utiču na tržište premium sportskih pretplata”.

Vodafone je u utorak najavio da će u naredne tri godine otpustiti 11.000 radnika, što je najveći broj u istoriji te telekomunikacijske kompanije, piše Guardian.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -