Vijesti

Čeljo: Od historijske šanse u energetici do fijaska Bloka 7

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Delegat SBIH-a u Domu naroda PFBiH Senad Čeljo oglasio se povodom izvjesnog kraha projekta Bloka 7 TE Tuzla.

Čeljo navodi da je fijasko projekta Blok 7 pokazao ko je zapravo ‘energetska mafija’ u FBiH.

– JP Elektroprivreda BiH je početkom 2019. godine sa kineskom državnom bankom Export-Import bank (Exim) zaključila ugovor o finansiranju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ukupna vrijednost projekta izgradnje Bloka 7 je iznosila 722 miliona eura. Od toga 15% je vlastito učešće Elektroprivrede BiH, dok je ostatak kredit kineske državne Exim banke, za koji je garant Federacija BiH. Pripreme radove kao uvertiru u izgradnju Bloka 7 snosi Elektroprivreda BiH iz vlastitih sredstava, podsjeća Čeljo i dodaje:

– Tokom izgradnje Bloka 7, JP Elektroprivreda BiH obavezala se da će dio u vrijednosti 100 miliona KM realizovati iz vlastitih sredstava putem javnih nabavki. Prema Ugovoru o inženjeringu, nabavci i izgradnji (EPC Ugovor) od 10% do 30% neto ugovorne cijene za elektranu, realizovao bi se u BiH u vrijednosti od 141 do 423 miliona KM. Ovaj Ugovor prethodno je dobio saglasnost oba doma Parlamenta Federacije BiH.

On navodi da je prilikom razmatranja prijedloga Odluke o davanju saglasnosti Vladi Federacije BiH da bude garant za ovakav kredit, na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH početkom 2019. godine, bio jedan od rijetkih koji nisu podržali ovaj aranžman.

– Ne zato što ne trebamo jedan ovakav projekat. Naprotiv, njegova realizacija nam je hitno potrebna ali pristup kojim se ušlo u kompletan aranžman je bio potpuno pogrešan. Više je razloga za to, a jedan od najvažnijih leži u činjenici da je Energetska zajednica EU jasno ukazala da se ovakvim aranžmanom krši Zakon o državnoj pomoći, a time i pravila potpisana sa Energetskom zajednicom. Na to je neposredno pred sjednicu ukazao svojim pismom upućenom svim delegatima i tadašnji Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, kaže delegat SBiH-a.

Dodaje da je razlog svakako bio i što kredit prema Exim banci je tzv. EPC kredit, gdje Kinezi daju svoja sredstva, svoju opremu, njihov rad.

– Ono što bi po meni bilo pogubno za Bosnu i Hercegovinu, što na tom kapitalnom, najvišem projektu u Bosni i Hercegovini, ne bi apsolutno radio niko iz BiH, niti jedan bosanski stručnjak, niti jedan bosanska institucija, fakultet, niti bilo šta što je vezano za struku i nauku kad je u pitanju energetika, navodi Čeljo i dodaje:

– Tada sam u svojoj diskusiji podsjetio na mnogo povoljniji aranžman koji je ranija Uprava JP Elektroprivreda BiH, na čelu sa generalnim direktorom Amerom Jerlagićem, 2010. godine ponudila kao rješenje za izgradnju Bloka 7. Tada je strateški partner u realizaciji ovog projekta trebao biti švicarski Alpiq, koji je bio spreman finansirati 80% vrijednosti projekta, dok bi Elektroprivreda BiH obezbijedila ostatak. Izgradnja je trebala otpočeti 2012. godine dok bi kompletan projekat bio okončan 2017.godine. Kompletan svoj ulog Alpiq bi namirio kroz cijenu električne energije. Dakle, projekat bi se realizovao bez jedne jedine marke kredita uz maksimalnu uključenost domaće operative. Međutim, ovaj aranžman, kao i svi drugi aranžmani investiranja u energetski sektor ponuđeni od Stranke za Bosnu i Hercegovinu u vrijednosti od preko 6 milijardi KM, što je bila velika šansa za našu privredu ali i našu energetsku suverenost, su srušeni od strane koalicionih partnera u najavi SDA i SDP, kojima je predsjedavao dvojac Tihić-Lagumdžija.

Dodaje da su pavi razlozi za rušenje ovih projekata bili lični i politički interesi pojedinaca.

– Nažalost, projekti su propali, a navedeni akteri uspjeli su u namjeri da nas u očima javnosti srozaju, što je dovelo i do izbornog poraza na Općim izborima 2010. godine. Naš izborni poraz je minoran u odnosu na štetu koju su pričinili građanima i privredi. Umjesto da danas budemo veliki izvoznik električne energije i imamo unutrašnju energetsku stabilnost, nesposobni i korumpirani nosioci najvećih funkcija doveli su nas u situaciju mogućeg energetskog kolapsa Federacije, kaže Čeljo i zaključuje:

– Fijasko Bloka 7, uz „utrošenih“ 230 miliona KM, projekta Vranduk uz višemilionsku štetu, kao i svi drugi propali projekti u oblasti energetskog sektora, kojima su Federaciju doveli na rub energetskog kolapsa i nekontrolisanog divljanja cijana električne energije, daju nam za pravo da postavimo javnosti otvoreno pitanje „KO JE USTVARI ENERGETSKA MAFIJA U FEDERACIJI???“. Također veoma bitno pitanje za nadležna tužilaštva je hoće li neko snositi odgovornost za stotine miliona štete po budžet koju su napravili odgovorni u Vladi Federacije?

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -