Vijesti

Četvrti najveći izvoznik iz BiH ide u investiciju od 20 miliona KM

Kompanija “Alumina” Zvornik ostvarila je u prošloj godini rekordnu dobit od 26 miliona KM, potvrdio je za Capital predsjednik uprave ovog preduzeća Zoran Stevanović.

Ova kompanija je u 2021. godini imala profit od 17,6 miliona KM. Stevanović, koji je prije 10-ak dana preuzeo dužnost prvog čovjeka “Alumine”, kaže da je kompanija izdržala sve udare te da će, ako ne bude nekih velikih poremećaja na globalnom nivou, i ove poslovne godine “biti u ozbiljnom plusu”.

– Ove godine planiramo i jednu veliku investiciju od 20 miliona KM koja će podići kapacitet proizvodnje percipitiranih hidrata koji imaju svoje tržište i koji su proizvod po kojem je “Alumina” prepoznatljiva – istakao je Stevanović.

Kako je BiznisInfo.ba objavio, Alumina je u 2022. godini bila 4. najveći izvoznik iz BiH, a najveći iz RS-a.

“Alumina” je izuzetno profitabilna kćerka firma Fabrike glinice “Birač” u stečaju koju godinama pokušava da preuzme fočanski “Pavgord”.

Kako bi u tome uspio “Pavgord” je prvo kupio potraživanja litvanske Ukio banke od Fabrike glinice “Birač” ali ih stečajni upravnik nije priznao nakon čega su uslijedili maratonski sudski procesi koji traju i danas. U međuvremenu “Pavgord” je kupio i potraživanja Vlade RS i njenih institucija i zatražio od stečajnog upravnika Laze Đurđevića daga upiše kao povjerioca, što je on odbio. To ga je, po svemu sudeći, koštalo funkcije upravnika.

Nakon posljednjih dešavanja u ova dva preduzeća – imenovanja novog stečajnog upravnika i postavljanja Stevanovića na čelo “Alumine” čini se da je “Pavgord” korak bliže svom cilju. Ovakvom scenariju opirali su se pojedini povjerioci i radnici “Alumine”, međutim, Stevanović tvrdi će bez obzira na to da li će “Pavgord” biti upisan kao povjerilac ili ne, “Alumina” nastaviti da radi kao i do sada.

biznisinfo/press



(Pressmedia)