Vijesti

CIJENA MASLINOVOG ULJA DOSTIGLA REKORD: TOKOM 30 GODINA NIKADA NIJE BILO SKUPO KAO SADA


Ozbiljne suše koje su prošle godine pogodile Španiju, podigle su cijene maslinovog ulja.

Cijene ekstra djevičanskog maslinovog ulja su najviše od kada se prate, pokazuje statistika Međunarodnog monetarnog fonda od 1990. godine.

U aprilu se maslinovo ulje trgovalo za 6.269,63 dolara po metričkoj toni, što je povećanje od 46 posto u odnosu na prošlu godinu.

Za one koji kupuju svoja ulja za kuhanje i potapanje u količinama manjim od tone, to košta oko 6 dolara po litru. Naravno, troškovi isporuke, marketinga i prodaje će učiniti tu bocu mnogo skupljom, piše Market Watch.

Filipo Berio, vrhunski brend maslinovog ulja sa sjedištem u Nju Džersiju, nazvao je posljednju sezonu maslina “najizazovnijom do sada, sa najnižim prinosima u posljednjih 30 godina”.

Maslinovo ulje je poskupilo zbog velike suše od prošle godine u Španiji, gdje se proizvodi oko 40 posto maslinovog ulja. Prošlo ljeto je bilo najtoplije zabilježeno u zemlji, a također i među najsušnijim.

Špansko ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i hrane je u martu prognoziralo da će rod dati samo 680.000 tona maslinovog ulja u vegetacijskoj sezoni, što je manje od petogodišnjeg prosječnog godišnjeg prinosa od 1,37 miliona tona, prema Olive Oil Times-u. Španija je zatražila od Evropske unije hitna sredstva za pomoć poljoprivrednicima.

Ekstremne temperature i cijene mogle bi da budu znak veće nestabilnosti u budućnosti – i još većeg šoka za kupce koji kupuju maslinovo ulje. Klimatske promjene će vjerovatno otežati uzgoj maslina u nekim od najboljih regiona za proizvodnju, otkrili su španski i portugalski istraživači u jednoj studiji.

Realno je očekivati da će ovakva situacija doprinjeti pojavi lažnog maslinovog ulja na tržištu, prenosi Telegraf.

Hayat.ba