Vijesti

Cijena zlata pala nakon odluke Banke Engleske

LONDON – Cijena zlata je pala uslijed jačanja američkog dolara potpomognutog odlukom Banke Engleske (BoE) da nastavi kupovati obveznice kako bi podržala domaće dužničke vrijednosne papire.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Plemeniti metal se našao na udaru u protekle dvije sedmice jer je vrijednost dolara dostigla rekordne nivoe. Cijena zlata je u srijedu pala na svoj najniži nivo u prethodne dvije godine.

Nakon što je centralna banka Ujedinjenog Kraljevstva intervenisala, dolar je oslabio, a prinos na američke državne obveznice je pao, što je omogućilo zlatu, koje je vezano za dolar, “da predahne”. Cijena zlata je u srijedu porasla za 1,9 odsto, što je predstavljalo najveći dnevni skok od početka marta.

Uprkos skorašnjem jačanju, “strah od globalne recesije će biti dominantna tema” za cijenu zlata, smatra Avtar Sandu, zadužen za sirovine u kompaniji Phillip Nova. Analitičari također prate kretanja kako bi vidjeli da li je dvogodišnji minimum i najniža tačka nakon pada s vrijednosti od 2.000 dolara po unci, dodao je.

Raspoloženje na tržištu plemenitih metala i dalje ostaje pesimistično jer su Federalne rezerve najavile daljnja podizanja kamatnih stopa, a pasivni fondovi čiji se konstituenti oslanjaju na kretanje zlata pali su na najniže vrijednosti od maja 2020. godine.  Zlato, koje nije kamatonosno, najčešće obrnuto korelira s kretanjem dolara i kamatnih stopa, upravo zbog toga što ne nosi prinos.

Cijena zlata pala je za 0,4 odsto na 1.653,63 dolara po unci u trgovanju na azijskim berzama. Dolar je ojačao ako se posmatra Bloombergov Spot Dollar indeks, a cijene srebra, platine i paladijuma su također u padu. Bloomberg Adria

Objava Cijena zlata pala nakon odluke Banke Engleske prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -