Vijesti

Cijene nafte na berzama porasle

Terminski ugovori na naftu Brent porasli su za 64 centa, ili 0,8 posto, na 84,82 dolara po barelu, dok su ugovori na američki West Texas Intermediate porasli za 67 centi, ili 0,8 posto, na 80,41 dolara po barelu, piše BosnaInfo.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Podaci iz Kine pokazali su da je inflacija u martu dostigla najsporiji tempo od septembra 2021., što sugerira da je slaba potražnja i dalje prisutna usred neujednačenog ekonomskog oporavka, što je potaklo očekivanja da bi Peking mogao poduzeti korake za jačanje rasta.

Terminski ugovori na naftu su također porasli kako je dolar slabio zbog očekivanja da se američke Federalne rezerve približavaju kraju ciklusa povećanja kamatnih stopa. Slabiji dolar čini naftu jeftinijom za one koji imaju druge valute.

Znakovi velike potražnje za gorivom u Indiji, trećem po veličini svjetskom potrošaču nafte, u martu su također podržali cijene.

Prošlog mjeseca je potrošnja goriva skočila za pet posto u odnosu na godinu ranije, na rekordnih 4,83 miliona barela dnevno.

Terminski ugovori na naftu su porasli za više od pet posto otkako su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, uključujući Rusiju, iznenadili tržište prošle sedmice novom rundom smanjenja proizvodnje koja će početi u maju, javlja Reuters.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -