Vijesti

Cijene nafte pale na najniže nivoe od januara

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Cijene nafte prošle su sedmice pale na najniže nivoe na globalnim tržištima, četvrti put zaredom, jer centralne banke podižu kamatne stope zbog visoke inflacije, što bi moglo uzrokovati recesiju, a time i pad potražnje za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je prošle sedmice za 5,7 posto, na 86,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,5 posto, na 78,75 dolara.

Pad cijena na najniže nivoe od sredine januara posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i sve većeg rizika od recesije. Zbog visoke inflacije, centralne banke podižu kamatne stope, što usporava rast privreda i time slabi potražnju za energentima.

Prošle sedmice su američka i švicarska centralna banka podigle ključne kamatne stope za 0,75 procentnih poena, a britanska i norveška centralna banka za pola poena.

Trgovci strahuju da će viši troškovi zaduživanja ugušiti privredni rast i pokrenuti recesiju, a njihove strahove podstaklo je istraživanje S&P Globala u petak, koje je treći mjesec zaredom pokazalo pad PMI poslovne aktivnosti eurozone u septembru.

“Recesija u eurozoni je vrlo vjerovatna”, zaključio je ekonomista S&P Global Chris Williamson. Kao rezultat toga, cijene nafte pale su u petak za oko 5 posto.

“Slabi evropski PMI indeksi, zabrinutost zbog rasta zbog agresivnog pooštravanja monetarne politike u SAD-u i Evropi opterećuju rizičnu imovinu. Čak ni cijene nafte nisu imune na ove strahove vezane za rast”, objašnjava Giovanni Staunovo iz švicarske banke UBS.

Snažan dolar je također negativno utjecao na cijene nafte. Indeks dolara, koji pokazuje kretanje vrijednosti SAD u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 3 posto i dostigao novi najviši nivo u posljednjih 20 godina. A to poskupljuje naftu za kupce u drugim valutama, što negativno utiče na potražnju.

“Strah od recesije, česta povećanja kamatnih stopa od strane centralnih banaka i snaga dolara nadmašili su geopolitičke tenzije”, kaže Tamaš Varga iz PVM Oil Associates.

KLIX/PRESS



(Pressmedia)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -