Vijesti

Cijene nafte stagniraju

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 6:45 sati u plusu 0.2 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0.6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju porasle između 0.3 i 0.5 posto. U Hong Kongu su, pak, pale 0.6 posto. Na azijskim se burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones ojačao 0.3 posto, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromijenjen. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0.4 posto.

Ulagači, naime, ne žele riskirati uoči izvješća o inflaciji u SAD-u, koje će biti objavljeno u četvrtak i koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su u ožujku potrošačke cijene porasle 0.2 posto na mjesečnoj razini i 5.2 posto na godišnjoj, što bi bilo značajno usporavanje u odnosu na 6 posto u prethodnom mjesecu.

Ulagači vjeruju da će Fed povećati kamate

Temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene energije i hrane, mogla bi, prema procjenama, porasti za 0.4 posto na mjesečnoj, a 5.6 posto na godišnjoj razini, što bi bilo blago ubrzanje s 5.5 posto mjesec dana prije. To izvješće utjecat će na očekivanja ulagača u vezi kamatnih stopa američke središnje banke.

Sada se na tržištu novca procjenjuje da postoji 67 posto izgleda da će Fed na sjednici u svibnju povećati ključne kamate za daljnjih 0.25 postotnih bodova, dok su još prošli tjedan ti izgledi iznosili manje od 50 posto.

“Ovo je zatišje pred buru. Sutra će biti objavljeni podaci o inflaciji, uskoro i zapisnik s posljednje sjednice Feda, a potom slijede i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Stoga ne čudi što su ulagači oprezni”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

Kreće objava kvartalnih poslovnih rezultata

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija započinje krajem tjedna,, a u petak će izvješća objaviti tri velike banke – Citigroup, JPMorgan Chase i WellsFargo – što bi moglo dati jasniju sliku o situaciji u sektoru, nakon kolapsa nekoliko regionalnih banaka u ožujku.

Prema posljednjim procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa bit će u prvom tromjesečju 5.2 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu, dok su na početku tromjesečja analitičari očekivali rast zarada za 1.4 posto.

Cijene nafte stagniraju

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 102,07 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,36 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 133,40 na 133,60 jena. No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0925 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0875 dolara.

Cijene nafte, pak, stagniraju, nakon jučerašnjeg rasta. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 0.02 posto, na 85,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.01 posto, na 81,52 dolara, piše HINA.

(Haber.ba)