Vijesti

Cijene pirinča “otišle u nebesa”

NJUJORK – Svjetske cijene pirinča su u julu bile najviše od septembra 2011. godine, saopštila je agencija UN za hranu i poljoprivredu FAO.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Globalni indeks cijena pirinča je u julu porastao mjesečno za 2,8 odsto, na 129,7 poena, što je najviše skoro 12 godina, navela je agencija sa sedištem u Rimu.

Kako navodi CNBC, pirinač je u odnosu na jul 2022. godine poskupio za 19,7 odsto zbog indijske zabrane izvoza nekih vrsta pirinča i nepovoljnih vremenskih uslova koji bi mogli da utiču na proizvodnju.

Neki dobavljači su zabrinuti zbog potencijalnog negativnog uticaja klimatskog fenomena El Ninjo na proizvodnju pirinča, kao i zbog prekida žetve u Vijetnamu usljed kiša, što je podstaklo rast cijena“, dodaje se u izvještaju.

Ova država ima više od 40 odsto udjela u globalnoj trgovini pirinčem.

Aktuelna cijena fjučersa sirovog pirinča se kreće oko 16,02 dolara za centu (cwt) Centa u SAD i Kanadi odgovara težini od 45,36 kilograma.

FAO indeks cijena pirinča će u avgustu vjerovatno biti još veći nego u julu, smatra viši analitičar globalne banke hrane i poljoprivrede Rabobank, Oskar Tjakra.

Tanjug

Objava Cijene pirinča “otišle u nebesa” prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -