Vijesti

Cijene u EU dostigle historijski maksimum: Moguće novo poskupljenje hljeba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Cijene hrane su, kako su istakli, naglo porasle zbog ruske agresije na Ukrajinu, koja je značajno poremetila globalna tržišta. Tako je cijena polubijelog hljeba od 1 KM uveliko postala prošlost u BiH, cijene su početkom godine skočile za 30 feninga, a moguća su i nova poskupljenja.

Ograničenje izvoza

Direktorica Mlinsko-pekarske industrije „Mlin“ iz Goražda Šejla Bojadžija rekla je za „Avaz“ da će zbog rasta cijena energenata i sirovina rasti i cijena gotovog proizvoda.

– Mnogo su skuplji energenti nego u prethodnom periodu. Cijene ogrjeva su skočile, a trenutno svi čekamo da vidimo šta će biti s plinom. Osim toga, tu su i ograničenja izvoza, samo da ne bude zastoja u isporuci pšenice – kazala je Bojadžija.

Kao i inače, dodala je, ostaje da se bore i opstanu.

– Uvijek se ljutimo što se nismo malo bolje pripremili za sezonu, ali uvijek sve radimo nepripremljeno – istakla je Bojadžija.

Realne pretpostavke

Ekonomski analitičar Admir Čavalić rekao je kako se rast cijena energenata u zimskom periodu očekuje kako u Evropi tako i u BiH.

– To može ustvari povećati ostale troškove proizvodnje, a što se može odraziti na cijene finalnih usluga. Međutim, moguće je da neće doći do rasta cijena hljeba u kratkom roku zbog tržišnih očekivanja na način da možda i ovi posrednici, trgovci, pekari i bilo koji drugi lanci snabdijevanja zadrže postojeće cijene nadajući se da će u narednom periodu doći do stabilizacije prilika – kazao je Čavalić.

S obzirom na to da je hljeb esencijalni proizvod, njegova cijena ne varira značajnije, kao, recimo, cijene ulja i nekih drugih životnih namirnica.

– U svakom slučaju, pratimo šta će se dešavati, postoje realne pretpostavke da može doći do rasta cijena, ali je još rano govoriti o tome kojih određenih proizvoda – istakao je Čavalić.

Rast od 18 posto

Godišnja stopa inflacije u eurozoni prošlog mjeseca iznosila je 9,1 posto, što je historijski maksimum. U odnosu na avgust 2021. godine cijena hljeba u EU porasla je za 18 posto.

(Biznis.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -