Vijesti

CIJENE ZLATA BLIZU SU DA PREMAŠE REKORDNU VRIJEDNOST SVIH VREMENA: EVO KOLIKO KOŠTA UNCA

[ad_1]

Prometne cijene zlata su 7. avgusta 2020. dostigle rekordni dnevni maksimum od 2.072,5 dolara, prema podacima Refinitiva. Analitičari koji su razgovarali za CNBC kažu da bi mogli da nadmaše taj nivo i prevaziđu rekord.

“Vidim da se zlato kreće iznad 2.100 dolara krajem 2023., početkom 2024. kao nivo trgovanja“, rekao je izvršni direktor “TD Securities” i globalni šef strategije robe Bart Meleck pripisujući svoj optimizam potencijalnoj pauzi u ciklusu pooštravanja Federalnih rezervi SAD .

“Pozitivno sam po pitanju zlata jer vjerujem da će Fed skrenuti politiku sa svog trenutnog restriktivnog režima. Vjerujem da će se to dogoditi prije nego što se postigne ciljna inflacija od 2 odsto“, rekao je Meleck za CNBC u mailu.

Spot gold je posljednji put trgovao po cijeni od 1.912,26 dolara po unci.

Fed je počeo stabilan tok povećanja kamatnih stopa u martu 2022. godine, pošto je inflacija porasla na najviši nivo u posljednjih 40 godina. Za manje od dvije godine, podigla je troškove pozajmljivanja na između 5,25 posto i 5,5 posto.

Zlato je nadmašilo većinu drugih velikih klasa imovine u posljednjih 12 mjeseci, napisao je Meleck u nedavnom izvještaju, pripisujući ga sposobnosti žutog metala da se odupre rastućim kamatnim stopama i njegovoj vrijednosti kao sigurnoj opkladi protiv inflacije.

Neki analitičari su posebno raspoloženi po pitanju zlata i tražili su cilj od 2.500 dolara do kraja sljedeće godine – što je više od 26 posto više od trenutnih nivoa.

2Moj cilj je 2.500 dolara do kraja 2024. godine… Veliki dio ovoga ima veze sa činjenicom da bi recesijske snage mogle da zavladaju kasnije ove godine i da dobiju snagu 2024.“, rekao je David Neuchauser, osnivač Livermore Partners. „2024. je kada vidim kako zlato izbija i dostiže nove vrhunce i dalje”.

Neuchauser je rekao da očekuje da će se stagflacija održati u globalnoj ekonomiji u narednih nekoliko godina jer inflacija pada na između 3 i 5 posto.

Zlato ima tendenciju da dobro funkcioniše u periodima ekonomske neizvjesnosti kao što su recesije i stagflacija zbog svog statusa pouzdanog skladišta vrijednosti i često se koristi kao zaštita od inflacije.

“Prilično sam uvjeren da ćemo za nekoliko godina vidjeti zlato od 2.500 dolara“, rekao je izvršni direktor kompanije Vheaton Precious Metals Randy Smallwood.

“Svaka vrsta recesionog poteza bila bi pozitivna za zlato“, rekao je on, dodajući da vidi slabost u kineskoj i američkoj ekonomiji.

Cijene zlata imaju tendenciju da imaju obrnut odnos sa kamatnim stopama.

UOB također predviđa da će cijene zlata postaviti nove rekorde, ali tek do druge polovine 2024. godine.

“Ključni pokretač u našim pozitivnim izgledima za zlato je očekivani vrhunac u ciklusu povećanja stope Feda, kao i predstojeći porast snage američkog dolara“, rekao je u mailu Heng Koon Hov, šef za tržišnu strategiju, globalnu ekonomiju i istraživanje tržišta u banci.

Zlato bi trebalo da se trguje više kada kamatne stope prestanu da rastu, a dolar povuče, objasnio je on.

Heng je predvidio da će se zlato trgovati po cijeni od 2.100 dolara po unci do drugog kvartala 2024.

Cijene zlata imaju tendenciju da imaju obrnut odnos sa kamatnim stopama.

Kako kamatne stope rastu, potražnja za zlatom opada jer alternativne investicije poput obveznica postaju privlačnije i donose bolje prinose.

Inflacija u SAD je u junu pala na najnižu godišnju stopu u više od dve godine, rastući samo 0,2% na mjesečnom nivou. Federalne rezerve su u julu odobrile dugo očekivano povećanje kamatnih stopa koje je dovelo do najvećeg nivoa referentnih troškova zaduživanja u više od 22 godine.

Kupovina zlata od centralne banke bila je „konzistentno jaka“, zajedno sa potražnjom potrošača za plemenitim metalom, istakao je Heng.

“Također vidimo povratak potražnje za fizičkim zlatnim nakitom iz Kine i Indije kako se obje ekonomije stabilizuju i maloprodajna potrošnja se vraća“, rekao je Heng.

Kineska maloprodajna potražnja za zlatom bila je otporna 2023. iako je potrošnja drugih roba ostala slaba, navodi City u julskom izvještaju.

Potražnja za zlatnim nakitom u Kini u prvom tromjesečju bila je „smanjena od 200 tona, što je najjača sezona od 2015.“, rekli su analitičari predvođeni Cityjevim šefom strategije za robu Aakashom Doshijem u izvještaju.

City ove godine predviđa više od 700 tona potražnje za nakitom iz Kine, što predstavlja povećanje od 22 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Vheaton’s Smallvood je rekao da je video povećanje potražnje potrošača i maloprodaje. „Bilo da je u pitanju nakit, bilo da su poluge, bilo da su kovanice. Vidjeli smo pick-up u tome“, rekao je on.

Fizička potražnja za zlatom u nekim regionima se vratila, a potražnja za zlatom centralnih banaka i dalje je jaka, rekla je Nicky Sheels, šef strategije za metale u kompaniji za plemenite metale MKS PAMP.

“Centralne banke tržišta u razvoju nastavljaju da dedolarizuju i koriste zlato kao alternativu u slučaju bilo kakvih daljih zapadnih sankcija“, rekla je ona.

Zemlje BRIKS-a, naime Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, takođe navodno gledaju na prelazak sa američkog dolara na novu valutu podržanu zlatom.

Hayat.ba