Vijesti

Čime se bavi Toshiba za čijim dionicama se utrkuju svi investitori

Dionice kompanije Toshiba naglo su skočile nakon što je Bain Capital najavio mogući otkup dionica. Dionice su skočile 6,7 posto zbog očekivanja da bi globalni giganti mogli da stanu u red da kupe privatnu kompaniju za koju se trenutno utrkuje više dioničara.

Najveći dioničar Toshibe, singapurska kompanija Effissimo Capital Management, u podnesku je u četvrtak navela da je pristala da proda svoj udio od 9,9 posto Bainu, ako američka kompanija pokrene tendersku ponudu.

Inače, kompanije Bain i Effisimo su se udružile kako bi zajedno preuzele firmu.

I drugi globalni fondovi privatnog kapitala zainteresovani su da preuzmu Toshibu, a sporazum između Baina i Effisima neće ih, kako su saopštile, poremetiti.

Drama oko sudbine 146-godišnje kompanije uslijedila je nakon novembarske objave Toshibe da planira da se podijeli u tri kompanije u pokušaju da umiri dioničare koji pozivaju na radikalnu reformu nakon godina finansijskih i upravljačkih skandala.

Tokom petomjesečnog perioda, Toshiba je vodila razgovore sa privatnim kompanijama, ali je odlučila da ne prihvata potencijalne ponude.

Navodili su različite razloge, uključujući moguće sukobe sa japanskim zakonom o nacionalnoj bezbijednosti i potencijalno protivljenje antimonopolskih regulatora.

Japanski ministar industrije Kōichi Hagiuda rekao je u petak da Toshiba posjeduje nacionalne bezbijednosne tehnologije, kao što su nuklearna energija i poluprovodnici te da je važno osigurati da se takva preduzeća zadrže i rastu.

Predstavnici kompanije su na konferenciji rekli da će pažljivo pratiti situaciju.

Čime se Toshiba bavi?

Iako su mnogima prva asocijacija na Toshibu laptop računari ova kompanija ima širok portfolio proizvoda, a neke od njih su prvi patentirali.

Tošiba je osnovana 1875, a danas funkcioniše kao globalna mreža više od 740 preduzeća sa 204.000 zaposlenih širom svijeta i godišnjom prodajom koja premašuje 68 milijardi američkih dolara. Sedište kompanije je smješteno u Japanskoj prijestonici, Tokiju.

Ova vodeća kompanija je nastala spajanjem dvije kompanije 1939. godine. Prva kompanija je osnovana 1875. od strane Tanaka Hisašige. “Tanaka inženjerski poslovi” je bila jedan od najvećih prizvođača telegrafske opreme u to vrijeme.

Druga kompanija je osnovana 1890. godine od strane Ichisuke Fujioka. “Hakunetsu-sha” je bila prvi japanski proizvođač električnih lampi.

Laptop računar

Toshiba je zaslužna za veliki broj prvih japanskih proizvoda kao što su: Prvi japanski radar, električni šporet za rižu, TAC digitalni računar, prvi televizor sa tranzistorom, prvu mikrotalasnu peć i naravno laptop računar.

Toshiba je danas svjetski lider i inovator u pionirskoj visokoj tehnologiji, raznovrsni proizvođač i prodavac naprednih elektronskih i električnih proizvoda koji obuhvataju informacione i komunikacione sisteme, digitalne potrošačke proizvode, elektronske uređaje i komponente, sisteme napajanja, do industrijskih i društvenih infrastrukturnih sistema i kućanskih aparata.

Toshiba je 2010. godine komercijalizovala prvi 3D LCD TV koji ne zahtijeva naočare za gledanje.



(Pressmedia)