Vijesti

“Čistoći” od Grada četvorogodišnji ugovor „težak“ 13,8 miliona KM

BANJALUKA – U jeku spora koji se vodi oko zemljišta regionalne deponije u Ramićima, preduzeće “Čistoća” dobilo je od grada Banjaluka četvorogodišnji ugovor vrijedan 13,8 miliona KM za čišćenje i odvoz otpada, pranje saobraćajnica i održavanje objekata za odvodnju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Čistoća Banjaluka

Tačnije “Čistoća” je pobijedila na tenderu koji je raspisao Grad na kojem je zajedno sa firmom “MG Mind” bila jedini ponuđač.

U Gradskoj upravi su naveli kako je u planu bilo sprovođenje e- aukcije od koje se odustalo, s obzirom na to da je bila dostavljena samo jedna ponuda.

Razmatrajući ponudu komisija je konstatovala da je ona prihvatljiva. Sa ponuđačem će se potpisati okvirni sporazum”, navodi se u Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Ugovor za “Čistoću” stiže u momentu kada im je “DEPOT”, preduzeće koje upravlja regionalnom deponijom, otkazao ugovor o odlaganju otpada i upozorio ih da od 15. septembra traže novu deponiju.

Međutim, iz Gradske uprave su prije nekoliko dana poručili kako to neće dozvoliti.

Odluka je donesena bez prethodne saglasnosti i dogovora sa većinskim vlansikom, Gradom Banja Luka, koji ima 62 posto udjela. Mi nećemo dozvoliti da dođe do ekološke katastorfe, na način da preduzeće koje je zaduženo za odvoz otpada nema mogućnost odlaganja otpada na Regionalnoj deponiji u Ramića, gdje otpad odlaže nekoliko opština, među kojima je i Banjaluka”, rekao je gradski menadžer Bojan Kresojević.

Podsjećamo, prije raskida ugovora, uprava “Čistoće” je 4. avgusta uputila “DEPOT-u” zahtjev da ih bez odlaganja uvede u posjed od 280 dunuma koji im prema posljednjim sudskim presudama pripada ili će to oni uraditi sudskim putem.

Grad je tada stao na stranu DEPOT-a poručivši kako će to spriječiti.

Inače, spor oko zemljišta traje nekoliko godina. RUGIP je u novembru 2020. utvrdio kako “Čistoća”, koja je sa njom upravljala do 2004. godine ima pravo svojine.

Grad Banjaluka, DEPOT i Pravobranilaštvo su to osporavali, sve do presude Okružnog suda u Banjaluci donesene početkom ovog mjeseca gdje su njihove tužbe odbijene kao neosnovane.

CAPITAL: D. T. 

Objava “Čistoći” od Grada četvorogodišnji ugovor „težak“ 13,8 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -