Vijesti

Crna Gora: Broj turista blizu rekordne iz 2019. godine

Prema podacima koje Nacionalna turistička organizacija (NTO) dobija od lokalnih turističkih organizacija, u Crnoj Gori je 25. 8. boravilo oko 144.000 turista.

“U poređenju s prethodnom godinom to je šest posto više, a u poređenju s rekordnom 2019. godinom negdje smo na razini od 79 posto, prema nezvaničnim podacima. Kada su posrijedi zvanični podaci Uprave za statistiku Monstat, samo za mjesec lipanj u objektima kolektivnog smještaja, hotelima i sličnim smještajnim kapacitetima boravilo je oko 146.000 turista što je duplo više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine”, kazala je Milena Vujović iz NTO-a.

Po njhezinim riječima, zvanični podaci za lipanj su prilično ohrabrujući, te je očekivano da isti za srpanj i kolovoz, kada se tradicionalno očekuje najveća posjećenost, budu još i bolji.

Nejveću posjećenost bilježe gradovi Budva, Herceg Novi i Ulcinj, a uz njih tu su Tivat, Kotor i Bar.

Kao i prethodnih godina, Crnu Goru u najvećem broju posjetili su turisti iz regije.

Uz njih, veliki broj gostiju dolazi iz Izraela, Njemačke, Češke, Poljske, Mađarske, a osjetan je, ističu iz NTO-a, i povratak turista iz Skandinavskih zemalja.

Zvanični podaci Centralne banke Crne Gore za prva dva kvartala ove godine ukazuju da su ostvareni prihodi za to razdoblje u iznosu od 237.000.000 eura, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

( FENA)