Vijesti

DA LI JE OVO MOGUĆE? Plata i do 6.500 evra, besplatan obrok i bakšiš, a nema radnika

Njemačkim restoranima i hotelima trenutno fali više od 65.000 zaposlenih, informacija je udruženje ugostitelja Dehoga.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Nedostatak zaposlenih, prema istraživanjima koja se rade mjesečno, je stalna boljka branše, rekli su u udruženju za dpa.

“Savezna agencija za rad prijavila je 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu za juni. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja najmanje dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna mjesta”, rekla je Sandra Warden, stručnjak za tržište rada iz Dehoge.

Wardenova je ukazala na brojke iz juna 2019. kada je prijavljeno skoro 40.000 slobodnih radnih mjesta.

“A kao što znamo, problem se od tada pogoršao (u jeku pandemije),” rekla je Wardenova.

“Posebno sada u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesa za turističke destinacije, potreba i dalje raste,” rekla je ona.

U međuvremenu, gastronomski biznis nosio se sa situacijom kako je umio. “Ima objekata koji su zbog manjka zaposlenih prinuđeni skratiti svoje radno vrijeme, zatvore određenim danima ili ograničiti ponudu u jelovniku.”

Neki restorani su počeli više uvoditi samoposluživanje.

Dehoga se nada da će se brzo osjetiti efekti zakona o stručnoj radnoj snazi iz inostranstva i da će izbjeglice moći lakše do posla.

Pored toga, udruženje je pozvalo na kampanju za obuku iz višestrukih vještina i da se praktične profesije i vještine više cijene.

U ugostiteljstvu se prosječne plate kreću od 2.000 do 3.000 evra.

Evo primjera prosječnih plata u Njemačkoj za najčešće pozicije u restoranima:

Konobar: do 3.750 evra

Kuvar: do 6.500 evra

Pekar: do 4.000 evra

Recepcioner: 1.700 evra

Event menadžer: 3.500 evra

Radnici u ugostiteljstvu često imaju napojnicu i besplatan obrok tokom radnog vremena, a tu su i beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti napredovanja u karijeri, prenosi Poslovni.hr.

BONUS VIDEO:

Objava DA LI JE OVO MOGUĆE? Plata i do 6.500 evra, besplatan obrok i bakšiš, a nema radnika prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -